«Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα» – Μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας ψηφιακών έργων

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ψηφιακών έργων, με τίτλο «Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή», διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021).

Ο διαγωνισμός δημιουργίας ψηφιακών έργων, αφιερωμένων στη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς -Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Απευθύνεται στα Γυμνάσια και στα Λύκεια όλης της χώρας και θα διεξαχθεί αποκλειστικά ψηφιακά.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλούνται –με την υποστήριξη και καθοδήγηση των επικεφαλής καθηγητών τους- να συνδυάσουν με δημιουργικό τρόπο τα μαθήματα της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, της Πληροφορικής και των Καλλιτεχνικών, προκειμένου να φτιάξουν ένα ψηφιακό έργο, το οποίο θα δίνει ζωή στο ιστορικό τεκμήριο της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή, αναδεικνύοντας τις λεπτομέρειες και τη σημασία του.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βίκυ Γεροντοπούλου, υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, εξηγεί: Η δράση αποτελεί ένα «ψηφιακό, διαδικτυακό ταξίδι στον 18ο αιώνα». «Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να βγάλει από την αφάνεια αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό αντικείμενο, το “πολυμεσικό υλικό (multimedia)” μιας άλλης εποχής όπως έχει χαρακτηριστεί, να του δώσει ζωή και να παρακινήσει εφήβους μέσα από δημιουργικές αναγνώσεις, να περιηγηθούν ψηφιακά στους τόπους του και να “αγγίξουν”, έστω ηλεκτρονικά, ιστορικές πηγές και σημαντικά προεπαναστατικά έργα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου».

Πίσω από τη δημιουργία της, η Χάρτα -που ενέπνευσε την Ελληνική Επανάσταση του 1821- έχει μια σημαντική ιστορία. Μελετώντας την, οι μαθητές μπορούν να ταξιδέψουν νοερά στην εποχή του Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία, αξιοποιώντας την τεχνολογία, τους γρίφους και την αγάπη τους για «περιπέτεια».

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητικές ομάδες που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό «Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή» καλούνται να υλοποιήσουν και να καταθέσουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Μια εφαρμογή AR (επαυξημένης πραγματικότητας) εξάγοντας σε τρισδιάστατη μορφή με κινούμενα στοιχεία ένα ή περισσότερα σύμβολα που αναπαρίστανται στη Χάρτα.
  • Μια εφαρμογή VR (π.χ. εικονική περιήγηση) δημιουργώντας τρισδιάστατα μία τουλάχιστον σκηνή που αποτυπώνεται σε ένα ή περισσότερα φύλλα της Χάρτας.
  • Μια ψηφιακή αφήγηση (video μέχρι 5 λεπτά) με αφορμή μια ιστορία που παρουσιάζεται στη Χάρτα ή ένα ιστορικό θέμα που σχετίζεται με τη Χάρτα.
  • Ένα τρισδιάστατο ψηφιακό παιχνίδι (3D Video Game) γνώσεων για τη Χάρτα.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Γεροντοπούλου, δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού, η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση «αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή κατάσταση στα σχολεία και με σκοπό την ενθάρρυνση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, δημιουργήσαμε μια εξ αποστάσεως εκπαιδευτική πλατφόρμα, με πλούσιο υποστηρικτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο για όλους». Η ίδια τόνισε ότι η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη θα σταθεί αρωγός σε αυτήν πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας όλες τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στον ψηφιακό διαγωνισμό.

Οι σχολικές ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό έως την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Τα βραβεία του διαγωνισμού είναι τέσσερα (ένα για κάθε κατηγορία) ποσού 1.500 ευρώ σε τεχνικό-οπτικοακουστικό εξοπλισμό για το σχολείο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό, αλλά και υποστηρικτικό υλικό, σχετικά με τη Χάρτα του Ρήγα και όχι μόνο, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.


Πηγές: onassis.org/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος