Η «ανοσοποιητική θρόμβωση» πιθανή αιτία θανάτου για ασθενείς με COVID-19

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Αλεξάντερ, Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης πιστεύουν ότι ίσως έχουν βρει την απάντηση στο ερώτημα, γιατί η εξέλιξη της νόσου COVID-19 μπορεί να είναι-κατά περιπτώσεις- τόσο σοβαρή ώστε να οδηγεί ορισμένους ασθενείς στον θάνατο. Σε σχετική μελέτη τους οι επιστήμονες συσχετίζουν την «πορεία» της νόσου με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού που έχει προβληθεί από τον κορονοϊό.

Από εξετάσεις ασθενών με COVID-19, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διαπιστώθηκε ότι αυτοί εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων, που ονομάζονται ουδετερόφιλα κοκκιοκύτταρα. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμπέραναν πως ο κορονοϊός ενεργοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων.

Το γεγονός αυτό –σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνεργάζονται με την ερευνητική ομάδα του Μόριτς Λέπκες– έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό δομών στα αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες μοιάζουν με δίχτυα. Τα εν λόγω δίχτυα (με την επιστημονική ονομασία Neutrophil Extracellular Traps / ΝΕΤ / εξωκυττάρια ουδετεροφιλικά δίκτυα) «αιχμαλωτίζουν» βακτήρια και ιούς ώστε να προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από πιθανές μολύνσεις. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί από τη νόσο COVID-19, τα δίχτυα αυτά μπορεί να προκαλέσουν συχνότερα την απόφραξη των λεπτών αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων. Αυτό, όπως και στην περίπτωση της θρόμβωσης, έχει ως αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται επαρκώς ο οργανισμός του ασθενή με οξυγόνο. Το παραπάνω συμπέρασμα είναι η αιτία που οι ειδικοί, στη μελέτη τους, κάνουν λόγο  για «ανοσοποιητική θρόμβωση». Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “EBioMedicine by The Lancet

Όπως αναφέρεται στο ιατρικό περιοδικό “Αerzteblatt”, «Οι ερευνητές βλέπουν ως μια θεραπευτική προσέγγιση για σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 την καθυστέρηση της συσσωμάτωσης των ουδετερόφιλων κοκκιοκυττάρων και την αποτροπή αυξημένου σχηματισμού εξωκυττάριων ουδετεροφιλικών δικτύων (NETs) στον οργανισμό». Φάρμακα όπως η δεξαμεθαζόνη (Dexamethason) και η ηπαρίνη (Heparin) θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. «Η ηπαρίνη χρησιμοποιείται ήδη σε ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, είναι πιθανό οι συνηθισμένες δόσεις να μην επαρκούν για την πρόληψη της θρόμβωσης από τα εξωκυττάρια ουδετεροφιλικά δίκτυα (NET)», όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο του “Αerzteblatt”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Creative Commons /άδεια χρήσης: CC0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος