Το Πακιστάν ανακοίνωσε πως «καταδικάζει δριμύτατα» την απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς του διαφιλονικούμενου Κασμίρ. Σε κατ’οίκον περιορισμό φέρεται να βρίσκεται η τοπική κυβέρνηση.

«Ως μέρος σ’αυτή τη διεθνή διένεξη, το Πακιστάν θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατές επιλογές για να αντιδράσει στα παράνομα μέτρα», ανακοινώθηκε από το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νομικοί στην Ινδία κάνουν λόγο για «επίθεση στο Σύνταγμα», ενώ πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν για έντονες αναταράξεις στην περιοχή.

Στόχος της Ινδίας είναι η πλήρης ενσωμάτωση στην υπόλοιπη χώρα αυτής της περιφέρειας, που είναι η μόνη όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Η διάταξη που ανακλήθηκε, γνωστή ως άρθρο 370, ήταν σε ισχύ από το 1949, δίνοντας στο Τζαμού- Κασμίρ ειδικό καθεστώς ώστε να διαθέτει δικό του σύνταγμα, σημαία και αυτονομία σε όλα τα θέματα εκτός από τις εξωτερικές υποθέσεις, την άμυνα και τις επικοινωνίες.

Το Κασμίρ των Ιμαλαΐων χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία ανάφλεξης στον κόσμο, στο επίκεντρο για πάνω από 70 χρόνια μιας συχνά βίαιης διένεξης μεταξύ των δυο πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από το 1947, όταν και οι δύο απέκτησαν την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο απολογισμός ανέρχεται σε 47.000 νεκρούς από το 1989.

Και οι δύο χώρες ισχυρίζονταν ότι έχουν πλήρη κυριότητα στο Κασμίρ, ενώ η Κίνα ελέγχει περίπου το 20% της επικράτειας του Κασμίρ γνωστή ως Aksai Chin.

Μοιράσου το άρθρο: