Νέες γεωτρήσεις σε σύμπραξη με ιταλικές, γαλλικές και αμερικανικές εταιρίες προγραμματίζει η Κύπρος, αψηφώντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές. Με ψυχραιμία απαντά στην προκλητικότητα της Άγκυρας και η Αθήνα.

Μόνιμες παραβιάσεις στο FIR Λευκωσίας επιχειρεί η Άγκυρα ώστε να δείξει πως με κάθε μέσο που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δίνει το παρόν στην Αν. Μεσόγειο.

Στο βίντεο φαίνεται η πορεία που έχει διαγράψει ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της Τουρκίας τύπου «Μπαϊρακτάρ» του Πολεμικού Ναυτικού. Επιτηρεί το γωτρύπανο Fatih αλλά και το Yavuz.

Η πτήση της προπαγανδιστικής επιτήρησης ήρθε το πρωί της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από τα Κατεχόμενα, ο οποίος μέσω του κρατικού καναλιού της Τουρκίας έχει εκτοξεύσει γι’ ακόμη μια φορά απειλές.

Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, «Ουρούτς Ρέις» έχει μετακινηθεί σε λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το ταξίδι του προς την Αν. Μεσόγειο.

Ψυχραιμία & Εγρήγορση η απάντηση της Αθήνας και της Λευκωσίας

Η Αθήνα παρακολουθεί ψύχραιμα τόσο την ρητορική έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, όσο και κάθε κίνηση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, οποιαδήποτε πρόκληση απαντάται λένε στρατιωτικές πηγές.

Την ίδια στιγμή στρατηγική είναι η Λευκωσία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται νέες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους, μέσα στους επόμενους 24 μήνες προγραμματίστηκαν 9 γεωτρήσεις. Η επανέναρξη των γεωτρήσεων πιθανότατα θα είναι κοντά στον ερχόμενο Δεκέμβριο, με την κοινοπραξία ΕΝΙ – Total.

Οι ενεργειακές εταιρίες Γαλλίας και Ιταλίας θα δραστηριοποιηθούν στα τεμάχια 6 και 7.

Από τα μέσα του 2020 η EXXONMOBIL θα ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 10 και σε όμορα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο: