Σε απευθείας μετάδοση από το ert.gr παρακολουθήσατε την ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Το όραμα του για την Ελλάδα του 2025 παρουσίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και σε περιορισμένο ακροατήριο πενήντα ατόμων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναφέρθηκε σε ένα «τρισδιάστατο» Αναπτυξιακό Σχέδιο, που, όπως είπε, «δύναται να καταστήσει εφικτό το όραμα μιας Ελλάδας που, εντός πενταετίας, να δικαιούται να ελπίζει στην κοινή, βιώσιμη ευημερία των κατοίκων της – βασικό προαπαιτούμενο για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Ειρήνη στην περιοχή».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ότι «επιδίδονται σε μια ατελείωτη κοκορομαχία η οποία αποκρύπτει την κοινή τους άρνηση της πραγματικότητας».

«Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο» του ΜέΡΑ25

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως «ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η συστηματική υφεσιακή δυναμική είναι ένας συνδυασμός πολιτικών προστασίας και αναδιάρθρωσης των παραγωγικών δυνάμεων που παραμένουν ζωντανές στην χώρα».

Και για να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός πολιτικών απαιτείται «Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο», που θα περιλαμβάνει:

• Διάσταση 1η – Κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων. Τα δάνεια και οι αναβολές είναι δώρα άδωρα. Τα κουρέματα είναι το μόνο φάρμακο της χρεοκοπίας των ιδιωτών. Χωρίς αυτά, η χρεοκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών απλά θα ανακυκλώνεται αυξανόμενη

• Διάσταση 2η – Το κράτος πρέπει άμεσα να επανακτήσει εργαλεία άσκησης πολιτικής που του απέσπασαν οι δανειστές, χωρίς τα οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει και να ενισχύσει τους πολίτες του – με παράλληλη μεταφορά αποφασιστικής εξουσίας από το κράτος στους πολίτες μέσω νέων συμμετοχικών θεσμών.

• Διάσταση 3η – Βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο που θα μετατρέψει τη χώρα στο Μεσογειακό Κέντρο των Πράσινων Τεχνολογιών του 21ου αιώνα αποσοβώντας το σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε και την επόμενη βιομηχανική επανάσταση – εκείνη που ήδη βρίσκεται υπ’ ατμόν.

Προτάσεις

Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε προτάσεις, όπως:

• Κατάργηση όλων των προπληρωμών για ετήσια εισοδήματα φυσικών προσώπων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων

• Κούρεμα (όχι αναβολή) οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία

• Ανώτατο ΦΠΑ στο 15% (18% μετρητά), χαμηλότερο στο 6% (9% μετρητά) – και περαιτέρω μειώσεις 30% για όλες τις παραμεθόριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου.

• Φόρος επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές, 20% για τις μεσαίες, σε 29% για τις μεγάλες

• Μηδενικός ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές πάνω από 600 χιλιάδων ευρώ

• Κατάργηση της ΑΑΔΕ και δημιουργία Αυτόνομης Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με επιλογή ΓΓ από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού αποτελούμενη κατά 1/3 βουλευτές, κατά 1/3 από κληρωτούς δικαστές και κατά 1/3 από κληρωτούς επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς.

• Μεταφορά του Φορολογικού Λογισμικού σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού

• Κατάργηση του «Ηρακλή» και ίδρυση στη θέση του της Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Εξυγίανσης των Τραπεζών, και Προστασίας Δανειοληπτών, με την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

• Κατάργηση του «Υπερταμείου» και δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών («Αθηνά») στην οποία υπάγονται:

I. η Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών, που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και

II. η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα ώστε να πάψει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία πλέον θα αποτελεί την κεφαλαιακή βάση της αναπτυξιακής τράπεζας.

Επίθεση στον πρωθυπουργό για τα εξοπλιστικά

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της για τις πολιτικές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας σε σχέση και με διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει εδώ στην Ελλάδα, γιατί όχι στη Θεσσαλονίκη, Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Αν. Μεσογείου με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδων και ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμυντική θωράκιση της χώρας ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «Μητσοτάκειο Αγορά του Αιώνα» και σημείωσε: «Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως πρόκειται για αφροσύνη ολκής η ψευδής υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να κερδηθεί μια κούρσα εξοπλισμών με την ‘Αγκυρα.

Έκανε πρόβλεψη ακόμα και για «5ο Μνημόνιο» και υπογράμμισε: «Καθώς είναι σίγουρο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εξασφαλίσει, ούτε πρόκειται να εξασφαλίσει, «ανοσία» από το 5ο Μνημόνιο, που θα έρθει νομοτελειακά μόλις το Βερολίνο ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του και, κατόπιν, απαιτήσει δημοσιονομικά μέτρα αυστηρής λιτότητας ώστε το δικό μας κρατικό έλλειμμα και χρέος να ξαναμπούν στον ζουρλομανδύα των μνημονιακών προβλέψεων, τα δισεκατομμύρια που θα στοιχίσουν οι θηριώδεις εξοπλισμοί θα φέρουν κι άλλη λιτότητα, κι άλλη ύφεση και, τελικά, νέο φευγιό κι άλλων παιδιών μας για τα ξένα».

Ο κ. Βαρουφάκης έφτασε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» μαζί με τη σύζυγο του, φόρεσαν τις μάσκες και θερμομετρήθηκαν κατά την είσοδο τους.

Τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 προσφώνησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: