Δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού των εξωτερικών στην Αθήνα. Ικανοποίηση επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του  προς την Τουρκία ότι οι παράνομες γεωτρήσεις δεν είναι αποδεκτές.

Θετικά αποτιμάται η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Όπως επισημαίνεται, ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται γεωπολιτικά, μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας, ενώ ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα μηνύματα προς την ελληνική Οικονομία.

Ως προς το τελευταίο, όπως φάνηκε και από τις επίσημες δηλώσεις, επιβεβαιώθηκε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών. «Αμερικανοί επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Το έδαφος είχε ούτως ή άλλως προετοιμαστεί από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, το προηγούμενο διάστημα.

Ο Μάικ Πομπέο εξήρε το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επαφές του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών και για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Σαφή ήταν τα μηνύματα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και απέναντι στην Τουρκία. Κατά τις δηλώσεις του τόσο με τον Έλληνα ομόλογό του όσο και στο Ίδρυμα Νιάρχος υπήρξε σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, ειδικά σε ότι αφορά στις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τρεις ήταν οι φορές που ακούσαμε τον Μάικ Πομπέο να επισημαίνει ότι δεν θα επιτραπούν οι παράνομες ενέργειες.

Όσον αφορά τέλος στην συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, από το αρμόδιο υπουργείο επισημαίνεται ότι αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της χώρα μας στην περιοχή, ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις σε στρατιωτικές υποδομές και στην υψηλή τεχνολογία, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Το πρωί στην Αθήνα

Σήμερα  ο κύριος  Πομπέο πήρε πρωινό με τον πρωθυπουργό και τις  συζυγούς  τους και στη συνέχεια παρευρέθηκε στην Κυριακάτικη λειτουργία  στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Μαζί πήραν πρωινό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σε συνέχεια των επίσημων συνομιλιών οι κκ Μητσοτάκης και Πομπέο αντήλλαξαν κατά τη διάρκεια του πρωινού, απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχαν πρωινό σε εστιατόριο στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου όπου απήλαυσαν τη θέα της Ακρόπολης και ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στον κ. Πομπέο το υπό κατασκευή κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης – το οποίο ως γνωστόν θα εγκαινιαστεί την 25η Μαρτίου του 2021 για τον εορτασμό των 200ων ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Στον καθεδρικό ναό των Αθηνών έφτασε στις δέκα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τη σύζυγό του προκειμένου να εκκλησιαστούν.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού πατέρας Θωμάς Συνοδινός τους ξενάγησε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου το οποίο βρίσκεται δίπλα από τη μητρόπολη.

Ακολούθησε ξενάγηση πεζή στην πλάκα και στην περιοχή των Αέρηδων.

Σχετικές ειδήσεις:
Στο επίκεντρο επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός (video)
Μήνυμα και προειδοποίηση Πομπέο προς την Άγκυρα – Η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας (video)
Ο Μ. Πομπέο αποκλειστικά στην ΕΡΤ:Αν ήμουν επιχειρηματίας θα επένδυα στην Ελλάδα (video)

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο: