Νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν θέσεις – κλειδιά στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασικές αλλαγές στη νέα Κομισιόν είναι η αύξηση των αντιπροέδρων από 5 σε 8 και τα οριζόντια χαρτοφυλάκια που προϋποθέτουν ταυτόχρονη συνεργασία Επιτρόπων και πολλών Γενικών Διευθύνσεων.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν παρουσίασε μια ισορροπημένη κατανομή χαρτοφυλακίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες των προσώπων, το αποτύπωμα των πολιτικών ομάδων που τους στηρίζουν στην Ευρωβουλή και την γεωγραφική εκπροσώπηση.

Όπως δήλωσε, θέλει την Επιτροπή μοντέρνα, ευκίνητη και κοντά στους πολίτες. Μάλιστα προανήγγειλε επίσκεψη των Επιτρόπων σε όλα τα κράτη μέλη και σε περιφέρειες της Ευρώπης το πρώτο εξάμηνο της θητείας τους.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις, οικονομική πολιτική προς όφελος των πολιτών, ψηφιακή εποχή παντού, προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ισχυροποίηση του διεθνούς ρόλου της Ευρώπης και νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή Δημοκρατία είναι οι προτεραιότητες της Ούρσουλας Βαν Ντερ Λάιεν που θα μετουσιώσουν σε πρωτοβουλίες οι νέοι Επίτροποι.

Οι καινοτομίες που εισάγει στην Κομισιόν η πρόταση της νέας Προέδρου, έχουν και πολιτικό και λειτουργικό χαρακτήρα.

  • 8 Αντιπρόεδροι, εκ των οποίων 3 Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι, 19 Επίτροποι, ένας εκ των οποίων, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος στο εξής για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης θα υπάγεται απευθείας στην Πρόεδρο.
  • Οι συναντήσεις του Κολεγίου θα είναι ψηφιακές και χωρίς χαρτιά. Έτσι θα επιτευχθεί περιορισμός δαπανών και γραφειοκρατίας.
  • Μια άλλη καινοτομία είναι το «One-in, one-out». Μια πρόκληση για τον περιορισμό της ευρωπαϊκής πολυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη θέσπιση νέων νόμων και κανονισμών, η νέα Επιτροπή θα εφαρμόζει την αρχή ότι «για κάθε μέτρο που θεσπίζεται ένα άλλο μέτρο θα καταργείται».

Αναφορικά με το Ηνωμένο Βασίλειο η κυρία Φον Ντερ Λάιεν διευκρίνισε πως εάν ζητηθεί παράταση για το Brexit και δοθεί θα οριστεί μέσα στο Νοέμβριο και βρετανός Επίτροπος.

Ως προς τα επόμενα βήματα, μετά την αποδοχή της λίστας των προτεινόμενων Επιτρόπων από το Συμβούλιο (που ανακοινώθηκε σήμερα) θεσμικά περνάμε στην επόμενη φάση της διαδικασίας των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάλογα με το χαρτοφυλάκιό τους και σε ψηφοφορία της ολομέλειας του σώματος που θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου.

Τότε, η ολομέλεια του Σώματος θα πρέπει να εγκρίνει στο σύνολό της τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Τα πρόσωπα

Παραμένει στη θέση του αντιπρόεδρου, αλλά με άλλο χαρτοφυλάκιο ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς. Θα συντονίζει δράσεις που αφορούν στην “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, καθώς και την πολιτική για την κλιματική δράση. Φανατικός φεμινιστής και δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλά άπταιστα επτά γλώσσες.

Αντίθετα, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα συνεχίσει να κρατά το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού.

Στη θέση του Αντιπροέδρου παραμένει και ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις. Θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με “μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων” και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ο μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Θα καλύπτει θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και εκπαίδευσης.

Γιος αρτοποιού, ο εν ενεργεία Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Γιοζέπ Μπορέλ. Καταλανός, αλλά υπέρμαχος της ενότητας, θα αντικαταστήσει τη Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης.

Απόγονος κόμη, πρώην ακτιβιστής, δημοσιογράφος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Πάολο Τζεντιλόνι θα είναι ένας από τους 18 Επιτρόπους. Θα αναλάβει το βαρύ χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.

Γνώριμο πρόσωπο στις Βρυξέλλες η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς. Τον διορισμό της ωστόσο επισκίασε η είδηση πως έδωσε κατάθεση στην γαλλική αστυνομία για το σκάνδαλο με τις πλαστές θέσεις εργασίας Κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν και η ίδια δεν είναι στο επίκεντρο της έρευνας, υπό το βάρος του σκανδάλου που αφορούσε το Κόμμα της είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί το 2017 από Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μακρόν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Συριόπουλος, Α. Μενούτης

Μοιράσου το άρθρο: