Ημέρα μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (video)

Με την πορεία που ήδη πέρασε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία κλείνει ο τριήμερος εορτασμός για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις στα Εξάρχεια.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι κατά της αστυνομίας και υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου.

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα, η πορεία του «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

-Δρακόντεια είναι και τα μέτρα ασφαλείας, που έχουν ληφθεί, για την αποτροπή επεισοδίων. Περίπου 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός και έχουν επιστρατευτεί drones και ελικόπτερο

Η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ατόμων που είχαν ανέβει σε ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Σπύρου Τρικούπη 3-5, στα Εξάρχεια. Στην κατοχή τους βρέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Από τις 8.30 άνοιξαν οι Πύλες του Πολυτεχνείου, ενώ στη 1 άρχισε να εκκενώνεται,για τις κεκλεισμένων των θυρών εκδηλώσεις τιμής και μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού, κατά τις οποίες γίνεται η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης , αφού προηγηθεί το προσκλητήριο των νεκρών.

‘Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονταν σε ισχύ, ενώ για τις αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο 1185. Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 17.00 με την καθιερωμένη πορεία.

«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Σαράντα έξι χρόνια μετά, θυμόμαστε και διδασκόμαστε, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν. Τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Με ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια για όλους!» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει «αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Με αλήθεια, σχέδιο, δουλειά και αποτέλεσμα. Προχωρούμε μπροστά!», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook.

Την εξέγερση τίμησε με ανακοίνωσή του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στο μήνυμά του αναφέρει: “Η επέτειος υπενθυμίζει ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία που για τους Έλληνες είναι αρχή βιωματική” και προσθέτει: “Η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε ν’ αγωνιζόμαστε υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο διηνεκές, εκπέμποντας, urbi et orbi, το μεγάλο «Όχι» σε κάθε μορφής τυραννία και το μεγάλο «Ναι» στον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του”.

O A.Τσίπρας στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο μήνυμα του Πολυτεχνείου και στην επικαιρότητα του φετινού εορτασμού του, κάνοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για «τους παλιούς υμνητές της Χούντας που έχει στους κόλπους της» και γιατί «αναβάθμισε την καταστολή σε κυβερνητική στρατηγική».

Ακολούθως τονίζει ότι «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί» και εξηγεί: «Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».

Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων και εναντίον της «λαγνείας του κλομπ» τάχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στα ελληνικά ιδρύματα, μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο κ. Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε ότι «είναι αφύσικο το κλειστό πανεπιστήμιο» και επανέλαβε ότι «θέλουμε ανοιχτά και ελεύθερα πανεπιστήμια».
Ταυτόχρονα, όμως, έθεσε όρια στην καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας, απορρίπτοντας – όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε – τη «λαγνεία του κλομπ».

«Είναι καθήκον της Ελλάδας να επιστρέψει τουλάχιστον τιμή και σεβασμό στους αγωνιστές του ‘73¨αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και επισημαίνει: «Είτε με μολότοφ, είτε με γκλομπ, η βία στην πλάτη της Δημοκρατίας, είναι πληγή στο σώμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Είναι χαρακιά στη μνήμη των θυμάτων. Είναι ανοιχτή πληγή στις ελπίδες μας. Είναι κερκόπορτα αντιδημοκρατικών αντανακλαστικών. Το Πολυτεχνείο Ζει, όσο κι αν προσπαθούν να το «σκοτώσουν» οι βέβηλοι και οι καπηλευτές».

Κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία απευθύνει το ΚΚΕ. «Το φοιτητικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα «έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει», προσθέτοντας «η κυβέρνηση να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τα μηνύματα του κινήματος και να μην πυροδοτεί με ενέργειες που δεν έχουν βάση, αστυνομική βία, αυθαιρεσία και τρομοκρατία ενάντια σε φοιτητές και αγωνιστές. Αλλού πρέπει να ψάξει το έγκλημα, όμως οι εγκληματικές ομάδες που παρανομούν και δρουν με διάφορα κυκλώματα δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις φοιτητικές παρατάξεις», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε δήλωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει: «είμαστε εδώ για να αντισταθούμε, να σταθούμε αρωγοί σε εκείνους που δεν το βάζουν κάτω, να θυμίζουμε ότι τη μνήμη του
Πολυτεχνείου, σε τελική ανάλυση, την αμαύρωσαν όσοι, στο όνομά του, είπαν Ναι σε όλα.

Κλειστοί τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Κλειστοί παρέμειναν για μερικές ώρες οι σταθμοί του Μετρό, «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία με τη συμμετοχή 5.000 αστυνομικών, ελικόπτερου και δύο drones που μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Για πρώτη φορά ήταν στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». .

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Ηλίας Κούκος, Εύα Κουσιοπούλου, Μαρία Μαγκλάρα, Ζώης Κακκαβάς, Γιάννης Τρουπής, Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος