Τα 12 μέτρα άμεσης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία και το σχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση της Δ. Μακεδονίας παρουσίασε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι αυτή η περιοχή μπορεί και θα έχει σίγουρα μέλλον και μετά το λιγνίτη. «Ο λιγνίτης έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι το διαμάντι της ΔΕΗ και έχει αντίθετα μεταμορφωθεί σε βαρίδι», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Εργαζόμενοι στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ, μέλη των Συνδικαλιστικών Σωματείων στην ενέργεια, φορείς του τόπου, μέλη του ΠΑΜΕ,  υποδέχτηκαν τον κ. Χατζηδάκη με μαύρες σημαίες, μαντινάδες και αποδοκιμασίες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίησης της περιοχής.

Την αντίθεσή τους διατύπωσαν Δήμαρχοι της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι συνδικάτων, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ προκλήθηκε ένταση με διαδηλωτές που προσπάθησαν να μπουν στο ξενοδοχείο, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.

«Δε μπορούμε να συμμετέχουμε σε έναν προσχηματικό διάλογο ούτε να δώσουμε στην Κομισιόν τη δυνατότητα να θεωρήσει ότι εδώ έχει ξεκινήσει η διαβούλευση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.

Στο διάλογο που διεξήχθη εν μέσω εντάσεων με τους διαμαρτυρόμενους, ο Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε «Μαζί θα προχωρήσουμε και μαζί θα διαμορφώσουμε την πρόταση για την επόμενη ημέρα της περιοχής» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σέβεται τον αγώνα και το έργο των εργαζομένων υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει επαφές με τους εκλεγμένους στην αυτοδιοίκηση και τους βουλευτές του τόπου.

Mεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης είναι:

  • η εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων της ΔΕΗ, θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη
  •  η ΔΕΗ θα προχωρήσει με την αναγκαία ταχύτητα στην αποκατάσταση των ορυχείων
  • κανένα κενό σε σχέση με την τηλεθέρμανση της περιοχής
  • καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ) για τις λιγνιτικές περιοχές

Στην ημερίδα έδωσε το παρόν και Υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν δενόμασταν λίγο ακόμα με το λιγνίτη θα πήγαινε και η Δυτική Μακεδονία μαζί με το λιγνίτη αύτανδρη».

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, στην καρδιά της λιγνιτικής παραγωγής συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, και υπηρεσιακά στελέχη της επιχείρησης , περιηγήθηκε νωρίτερα στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, παρουσία και του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, όπου ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος υπεύθυνος για τις Διευθύνσεις Ορυχείων, Παραγωγής και Ανάπτυξης της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης τον ενημέρωσε για την εξορυκτική δραστηριότητα.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου, Μαίρη Κεσκιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ Κοζάνης

Μοιράσου το άρθρο: