Την Τρίτη η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εν μέσω τουρκικών προκλήσεων (video)

Μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η διακοπή των προκλητικών ενεργειών είναι προυπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων έστειλε ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ ΑΧράμ, μία μέρα πριν την τριμερή συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου – Αιγύπτου, όπου οι τρεις χώρες θα καλέσουν εκ νέου την Άγκυρα, να σταματήσει τις προκλήσεις.

Η 7η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, η 1η για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο θεσμός περιφερειακής συνεργασίας που από την πρώτη στιγμή πρότεινε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και την αποδοχή του Δικαίου της Θάλασσας ως τρόπο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι ψηλά στην ατζέντα της 7ης Τριμερούς η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο του Καίρου στις 10 το πρωί της Τρίτης παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως συνέχεια των επαφών που θα έχει σήμερα στην Κύπρο, ο Νίκος Δένδιας και εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 -18 Οκτωβρίου .

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αλ Αχράμ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει σαφές μήνυμα: “Παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τθς σχέσεις καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και εμποδίζουν τις προσπάθειες για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα που είναι αναγκαίο να ώστε να υπάρξει μια νηφάλια και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Ακριβώς ο τερματισμός των προκλήσεων που οδηγούν σε εντάσεις θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων προς όφελος των δύο λαών, προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή”

Το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού ένα μήνα μετά την συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, είναι ότι για την επανεκκίνηση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, είναι αναγκαία η διακοπή αυτών των προκλητικών ενεργειών, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες με την αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ στο Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι για να ξεκινήσει η τουρκική γεώτρηση θα χρειαστούν αρκετές μέρες ακόμη, δεδομένου ότι και στην προηγούμενη προσπάθεια του Γιαβούζ υπήρξε έλλειψη της κατάλληλης τεχνικής υποδομής

Στην ατζέντα της Τριμερούς βρίσκονται και τα ζητήματα συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα, τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ενέργεια.

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και “ανοίγει” στις επενδύσεις. “Οι Έλληνες περάσαμε πολλά αλλά βγαίνουμε από την κρίση ενωμένοι και αισιόδοξοι”.

Στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί αύριο μετά την Συνάντηση -με την συμμετοχή του Αιγύπριου Προέδρου Σίσι και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη– θα υπάρχει σαφής αναφορά και στην στήριξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού στην βάση της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Το τελευταίο κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό ενόψει των διαδικασιών για την 1η Τριμερή Συνάντηση ΑναστασιάδηΑκιντζίΓενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος