Ινδονησία: Απορρίμματα υγειονομικού υλικού για την προστασία από τον κορονοϊό στον ποταμό Σισαντάνε

Η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων υγειονομικού υλικού που χρησιμοποιείται για την προστασία από τον κορονοϊό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα, που έφερε μαζί της η πανδημία της νόσου Covid-19. Στην Ινδονησία, οι κάτοικοι των περιοχών που βρέχονται από τον ποταμό Σισαντάνε, βλέπουν συχνά πεταμένες σύριγγες, χειρουργικές μάσκες και ιατρικές στολές να περνούν από μπροστά τους μέσα στο νερό.

Πρόκειται για μια πρόσθετη απειλή, συνέπεια του κορονοϊού, για όσους εξαρτώνται από τα νερά του ποταμού, μήκους 138 χιλιομέτρων, προκειμένου να κάνουν μπάνιο ή να πλύνουν τα ρούχα τους.

Στην Ινδονησία έχουν καταγραφεί πλέον οι περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν σχεδόν 3.000 νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κάθε μέρα.

«Για να είμαι ειλικρινής ανησυχώ ακόμη, αλλά αναγκάζομαι να πλένω εδώ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Eka Purwanti -κάτοικος της περιοχής- καθώς έπλενε ρούχα στα νερά του ποταμού, με τα παιδιά της να παίζουν στην όχθη. «Ελπίζω ότι δεν θα πάθουμε τίποτα, παρόλο που ξέρω ότι πρόκειται για θανατηφόρα ασθένεια», πρόσθεσε η ίδια.

Κατά την εξάπλωση της πανδημίας (τους προηγούμενος μήνες) τα ιατρικά απόβλητα μεταφέρονταν στη χωματερή Τσιπετσάνγκ. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο τα τοιχώματά της χωματερής κατέρρευσαν. Ως εκ τούτου, τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στα νερά του ποταμού Σισαντάνε.

Το ζήτημα της αύξησης του όγκου τον ιατρικών αποβλήτων εξαιτίας της πανδημίας προκαλεί ανησυχία σε διάφορες χώρες του κόσμου, από την Ισπανία μέχρι την Ταϊλάνδη και από εκεί ως την Ινδία.

Ο Ade Yunus, ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων στον ποταμό Σισαντάνε, εργάζεται για τον καθαρισμό των νερών από τα απόβλητα. «Η πρώτη φορά που βρήκαμε ιατρικά απόβλητα ήταν έπειτα την κατολίσθηση», ανέφερε ο ίδιος, καθώς έσκυβε για να μαζέψει μια σύριγγα. «Στην αρχή, βρίσκαμε 50 με 60 αντικείμενα την ημέρα», συμπλήρωσε.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αναφέροντας ότι για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο 1,480 τόνοι απορριμμάτων, σχετικών με τη νόσο Covid-19, παρήχθησαν στη χώρα, η οποία στερείται υποδομών για τη διαχείρισή τους. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων, όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του πρακτορείου Reuters.

Ο Imran Agus Nurali, αξιωματούχος του υπουργείου, δήλωσε: «Μόλις εγκρίθηκε ένας νέος κανονισμός, ο οποίος περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων σε κάθε μονάδα υγείας της χώρας».

Οι περισσότερες μονάδες υγείας της Ινδονησίας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, βασίζονται σε τρίτους για την καύση των ιατρικών απορριμμάτων τους. Η συσσώρευση αποβλήτων υγειονομικού υλικού αυξάνει τους φόβους των ειδικών της δημόσιας υγείας για την εξάπλωση τις νόσου του Covid-19, με εκείνους που ζουν σε κοινότητες στις όχθες των ποταμών να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο (μόλυνσης).


Πηγή: Reuters

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης: CC0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος