Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα από συμφωνία του 1987, (INF) που απαγορεύει πυρηνικούς πυραύλους εδάφους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Η συνθήκη είχε επιτευχθεί με τη Ρωσία, με στόχο τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς και την αποτροπή αιφνίδιων επιθέσεων. Η Ρωσία χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αμερικανική αποχώρηση και ζήτησε μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Το αίτημα απέρριψε ως «αναξιόπιστο» το ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έχει ήδη αναπτύξει «απαγορευμένους» πυραύλους.

«Δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα φροντίσουμε ώστε η αποτροπή μας να είναι αξιόπιστη» απέναντι στην ανάπτυξη του νέου συστήματος ρωσικών πυραύλων «ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν τις ευρωπαϊκές πόλεις εντός μερικών λεπτών», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το τέλος της συνθήκης», ανακοίνωσε νωρίτερα το ΝΑΤΟ αναφέροντας ότι δρομολογούνται μέτρα «που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από την εκτόξευση ενός νέου, μέσου βεληνεκούς πυραύλου ικανού για ένα πυρηνικό πλήγμα στην Ευρώπη«, μεταξύ αυτών περισσότερες πτήσεις πάνω από την Ευρώπη από μαχητικά των ΗΠΑ ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, περισσότερη στρατιωτική εκπαίδευση και επανατοποθέτηση πυραύλων θαλάσσης των ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να προχωρήσουν σε δοκιμή  πυραύλου εδάφους.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τον Novator 9M729 που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και είναι επίσης γνωστός ως SSC-8.

«Το ΝΑΤΟ θα αποκριθεί με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο στους σημαντικούς κινδύνους που θέτει ο ρωσικός πύραυλος 9M729. Έχουμε συμφωνήσει ένα ισορροπημένο, συγκροτημένο πακέτο μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες προειδοποίησε ότι «ο κόσμος θα χάσει ένα ανεκτίμητο φρένο ενάντια σε πυρηνικό πόλεμο» με τη λήξη της συνθήκης που υπέγραψαν το 1987 ο Ρόναλντ Ρέηγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αλλάζοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα.

 

Δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο, κινδυνολογούν ήδη με σενάρια που θέλουν την «πυρηνική σύρραξη όλο και πιο κοντά».

Μοιράσου το άρθρο: