Φωτό: AP /Ashley Landis

Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, νέο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού σημειώθηκε εχθές Τρίτη (12/1) στις ΗΠΑ, με τη χώρα να μετρά άλλους σχεδόν 4.500 νεκρούς από την πανδημία, μέσα σε ένα 24ωρο.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή είναι η πρώτη φορά που στις Ηνωμένες Πολιτείες οι νεκροί από τον  SARS-CoV-2 ξεπερνούν τις 4.000 μέσα σε μια ημέρα. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν οι αριθμοί της της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, εχθές καταγράφηκαν στη χώρα πάνω από 235.000 κρούσματα κορονοϊού και 4.470 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19.

Σύμφωνα με το  COVID Tracking Project, που παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας  στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με συμπτώματα της Covid-19 ξεπερνά τους 131.000.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της ίδιας πηγής, οι υψηλότερες αυξήσεις θανάτων στη χώρα σημειώνονται στα νότια και δυτικά της χώρας, ενώ ο μέσος όρος των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας σε διάστημα μιας εβδομάδας, έχει σημειώσει επίπεδα ρεκόρ.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, δεδομένης της εμφάνισης νέων στελεχών του κορονοϊού, ενδεχομένως πιο μολυσματικών, οι υγειονομικές αρχές της Αμερικής ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι –από τις 26 Ιανουαρίου- όσοι επιθυμούν να μεταβούν στις ΗΠΑ αεροπορικώς θα πρέπει να παρουσιάζουν βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον SARS-CoV-2 με αποτέλεσμα αρνητικό, προκειμένου να τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν στη χώρα.

Ο εμβολιασμός των πολιτών αποτελεί κύριο μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό για τις ΗΠΑ, καθώς η εφαρμογή άλλων μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του ιού (περιορισμός μετακινήσεων, χρήση μάσκας, κλείσιμο καταστημάτων κλπ.) διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία, λιγότερο από το 3% του πληθυσμού των Αμερικανών έχει ανοσοποιηθεί ως τώρα, ενώ 9,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συλλογική ανοσία, οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός περίπου του 75% του πληθυσμού είναι αναγκαίος. Όπως είναι φυσικό, η διαδικασία αυτή χρειάζεται μήνες για να ολοκληρωθεί.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που υφίστανται βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380.000 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, ενώ έχουν καταγραφεί 22,8 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορονοϊό.


Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

 

Μοιράσου το άρθρο: