Τουλάχιστον 26 νεκροί, ανάμεσά τους ένα νήπιο και ένα 13χρονο αγόρι που βρέθηκε νεκρό αγκαλιά με το σκύλο του, είναι ο απολογισμός τριών εφιαλτικών εβδομάδων για τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Ο καπνός από τις 100 πυρκαγιές που αφάνισαν έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων έφτασε στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με τη NASA που μέσω δορυφόρων φωτογράφισε μια μπλε-γκρίζα ομίχλη πάνω από τη ΒΔ Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία.

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται στις κομητείες Τζάκσον, Μάριον και Λέιν του Όρεγκον, δήλωσε η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν.

Στο  Όρεγκον είναι τουλάχιστον 16 τα ενεργά μέτωπα με πλέον καταστροφική την πυρκαγιά North Complex, που μαίνεται από τις 18 Αυγούστου,. Στο πύρινο αυτό μέτωπο έχουν βρεθεί δέκα πτώματα και άλλα 16 άτομα αγνοούνται. Το 1/4 του πληθυσμού, του Όρεγκον, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει υποχρεωτικά τις περιουσίες τους.

Η Καλιφόρνια μετρά  τουλάχιστον 20 θανάτους από τις 15 Αυγούστου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης, καθώς 14.800 πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με 28 μεγάλες πυρκαγιές στην πολιτεία.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στη ιστορία της Καλιφόρνιας έχει ααφήσει κρανίου τόπο σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα στον Εθνικό Δρυμό του Μεντοσίνο, στα βορειοδυτικά του Σακραμέντο. Αυτοψία πραγματοποίησε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ ο οποίος επέκρινε τη σιωπή του Ντόναλντ Τραμπ για την κλιματική αλλαγή, την οποία και θεωρεί αιτία του πύρινου εφιάλτη.

Με νομοσχέδιο που προωθείται εκτάκτως στην καλιφόρνια, 2.500 κρατούμενοι που εκπαιδεύονται στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και βρίκσονται προς το τέλος της ποινής τους, θα αναλάβουν σύντομα καθήκοντα πυροσβέστη.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν όλο και πιο έντονα την στάση του Αμερικανού προέδρου στο θέμα των πυρκαγιών και υπενθυμίζουν ότι ως σκεπτικιστής για την κλιματική αλλαγή,  έφτασε να απευθύνει σύσταση να καθαριστούν τα δάση από τα εύφλεκτα λείψανα εκατομμυρίων δέντρων που χάθηκαν εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: