Ένας σπάνιος ιός βρέθηκε στην Ιταλία. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Υγείας της χώρας ύστερα από ένα περίεργο περιστατικό που έγινε στην Τοσκάνη.

Συγκεκριμένα, τέλη Ιουνίου στην περιοχή rione La Parata του Arezzo, ένας γάτος δάγκωσε την ιδιοκτήτρια του και ύστερα από λίγο πέθανε. Το περιστατικό αυτό κίνησε την περιέργεια των ειδικών, οι οποίοι και εξέτασαν το άψυχο σώμα της γάτας. Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν τον σπάνιο ιό του Lyssavirus, ένας ιός παρόμοιος με την λύσσα γνωστό στις νυχτερίδες και που μόνο άλλη μια φορά στο παρελθόν εντοπίστηκε σε αιλουροειδές.

Η τοπική Υγειονομική Αρχή (ASL) ξεκίνησε μία έρευνα στην περιοχή. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως στο rione La Parata διατρέχει επιφανειακά ένας μικρός ποταμός, ο Castro, ο οποίος ρέει εν μέρει υπόγεια και έτσι δημιουργεί ένα περιβάλλον – τεχνητό μεν, ιδανικό δε – κατοικημένο από νυχτερίδες. Οι άντρες τις ASL υποθέτουν πως η μόλυνση της γάτας να επήλθε από αυτές τις νυχτερίδες.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και την προσοχή των Υγειονομικών Αρχών, εφόσον διερευνάται το σενάριο ενός πιθανού άλματος μικροβιακού είδους από ζώο στον άνθρωπο, με ενδιάμεσο συνδετικό κρίκο την γάτα. Γι αυτό λοιπόν τον λόγο το ζευγάρι ιδιοκτητών του αιλουροειδές – που είναι καλά στην υγεία τους – δεν κινδυνεύει αλλά παραμένει υπό καθεστώς προφύλαξης και ιατρικής παρακολούθησης για προληπτικούς λόγους.

Δεν είναι το μόνο περιστατικό στην Ιταλία που αφορά νυχτερίδες.

Πριν από λίγες μέρες ένα κοριτσάκι 7 ετών με τους γονείς του παρουσιάστηκε με αμυχές νυχτερίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Livorno, δηλώνοντας πως μία εβδομάδα νωρίτερα είχε έρθει σε επαφή με τα χειρόπτερα κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Milano. Οι γονείς ζήτησαν από τους γιατρούς να εμβολιάσουν το κοριτσάκι κατά της λύσσας για προληπτικούς λόγους. Μετά από οργανωμένη υγειονομική επιχείρηση, το εμβόλιο έφτασε από το Κέντρο Δηλητηριάσεων της Foggia μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ύστερα από μια διανυκτέρευση, το επτάχρονο άφησε το Ιατρικό Κέντρο σε άριστη κατάσταση υγείας.

Τα δύο ανωτέρω επεισόδια υπογραμμίζουν την κατάσταση υγειονομικής ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται η Ιταλία.

ΠΗΓΗ: Ανταπόκριση από την Ιταλία ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΑΥΡΗΣ

Μοιράσου το άρθρο: