Άμεση ήταν η κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή βοήθειας στον Λίβανο. Σε λιγότερο από 19 ώρες μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με C-130 βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση ανεύρεσης και διάσωσης παγιδευμένων. Στην ΕΡΤ μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που βρέθηκε στη Βηρυτό και συνόδευσε το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι αυτό που είδε είναι αδιανόητο: ένα βομβαρδισμένο τοπίο, μία τεράστια καταστροφή με ανυπολόγιστες ζημιές. Ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και μέλη της ελληνικής κοινότητας. Μια 60χρονη γυναίκα, σύζυγος Έλληνα πολίτη έχασε τη ζωή της, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρότερα.

Επίσης -όπως είπε- έχουν καταστραφεί τέσσερα νοσοκομεία της πόλης, το ένα από αυτά ελληνορθόδοξο στο οποίο είχε συμβάλλει για την ανέγερσή του και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν υλικές ζημιές στην ελληνική πρεσβεία καθώς βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ σε ευθεία γραμμή από το σημείο της έκρηξης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει η διεθνής κοινότητα να στηρίξει με κάθε τρόπο τον Λίβανο, καθώς βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ως χώρα αλλά και της πανδημίας. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις για επαναπατρισμό Ελλήνων, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αιτήματα και πως δεν εξετάζουν τώρα τέτοια σενάρια.

Μοιράσου το άρθρο: