Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού το Κυπριακό (video)

H προώθηση των εθνικών θεμάτων με αιχμή το Κυπριακό, καθώς και πρωτοβουλίες για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν στην ατζέντα των επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ηγέτες χωρών, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και οικονομικούς παράγοντες. Σήμερα κλείνει τον κύκλο επαφών του με ομιλία που θα απευθύνει αργά το απόγευμα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνοψίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, την ανάδειξη της Ελλάδας σε επενδυτικό προορισμό και την παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή. Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αντισυνταγματική και προσβλητική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων.

Κ. Μητσοτάκης: Αντισυνταγματική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανέφερε πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια…Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη».

Αποδίδω σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ηγετών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και πρόσθεσε ότι «αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Θεωρεί ότι έγινε μια καλή αρχή σε επίπεδο προσωπικής επαφής των δύο ηγετών, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις πράξεις της Άγκυρας, κυρίως στο προσφυγικό, το αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ενέργειες που θα αμφισβητούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προχωρήσουν μαζί στη ΕΕ

Σε σχέση με την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και την ενταξιακή προοπτική της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)». Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ ζητά να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση καθώς θεωρεί ότι η χώρα του πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το τι γίνει με την Αλβανία.

Η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με σημαντικούς επενδυτές και από το επιτελείο του εκφράζεται αισιοδοξία ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν στοχευμένες επενδύσεις αμερικανικών κεφαλαίων στην χώρα.

Ειδικότερα, απηύθυνε κατά τη συμμετοχή του στο πρόγευμα εργασίας του Council on Foreign Relations κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρειται και η συνάντηση που είχε με τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε σε κύριους τομείς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως είναι οικονομική και η αμυντική συνεργασία, ενώ έμφαση δόθηκε και στην πράσινη οικονομία.

Δικαίωμα ψήφου για τους ομογενείς-Για κλίμα και Κυπριακό, Μητσοτάκης με Γκουτιέρες και Αναστασιάδη(video)

Το Κυπριακό και η κλιματική αλλαγή, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την ουσιαστική συνεισφορά και τη διαρκή προσπάθειά του, για βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Γκουτέρες είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά θέλει τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι δύο κοινότητες και εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις τότε θα παρέμβει. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πάντως είναι για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δίχως εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχαν με άλλους ηγέτες και το συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν τις επόμενες πρωτοβουλίες του γγ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι θέλει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο δεν αποδέχεται «τη διπλωματία των κανονιοφόρων».

Συνάντηση με αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ταυτόχρονα το 2019 ο λαός μας εμπιστεύτηκε να οδηγήσουμε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση”. Υπογράμμισε τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την ομογένεια με την Ελλάδα. «Εμείς θα στηρίξουμε το έργο σας, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην απόφασή του να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των ψήφου των αποδήμων ώστε επιτέλους να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους», είπε.

Ο κ. Ελπιδοφόρος από την πλευρά του ανέφερε ότι «Μετά τη λήξη της δεκαετούς κρίσης καλείσθε ως πρωτεύθυνος πολίτης της Ελλάδας να υπηρετήσετε τη χώρα ως ο πρωθυπουργός όλων, όπως σοφά είπατε χθες. Όσες φορές ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και γράψαμε χρυσές σελίδες στην ιστορία…Εύχομαι όπως η νέα κυβέρνηση καταστεί αντάξια των ελπίδων του ελληνικού λαού και πετύχει πρόοδο, ευημερία, ανάπτυξη’.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος