Κικίλιας:Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στην αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στην κρίση του κορονοϊού στάθηκε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στην ομιλία του κατά την ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα την «Αναδιάρθρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας: Βιωσιμότητα και Μεταρρυθμίσεις».

Ο Β. Κικίλιας μιλώντας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας για την οποία όπως είπε όλοι μιλούν εδώ και χρόνια, «διαφημίστηκε αλλά ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα», υπάρχει πλέον σχέδιο.

«Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα έρθει που έχει να κάνει με δίκτυο στην ΠΦΥ που περιλαμβάνει και ενοποιεί τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, την ΠΦΥ των Δήμων, τους γιατρούς του δημοσίου και τους ιδιώτες, με τη δυνατότητα του κόσμου να μπορεί πλέον να πιστέψει σε αυτή την πρωτοβουλία μιας που θα υπάρξει και η προσωπική σχέση του γιατρού με τη μέση ελληνική οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως συμπλήρωσε αυτό θα βοηθήσει τον ασθενή να πάει στην ΠΦΥ και όχι στο νοσοκομείο και αυτό μετρήθηκε μέσα στην κρίση. «Υπήρξε ένα κομμάτι του κόσμου που δεν πήγε από φόβο στα νοσοκομεία αλλά υπήρξε και ένα άλλο που δεν είχε λόγο να πάει, καθώς δεν θα έπρεπε ποτέ να πάει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά στα κέντρα υγείας στις ΤΟΜΥ στην ΠΦΥ».

Ήδη, όπως είπε, το υπουργείο Υγείας εργάζεται για την επόμενη ημέρα για το σύστημα που δοκιμάσθηκε και άντεξε. Ωστόσο είναι απαραίτητο να αναδιοργανωθεί ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έρχονται.

Ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος στο χώρο του φαρμάκου είπε ότι αφέθηκε, εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί.

«Τη Δευτέρα βγαίνουν στη θετική λίστα 145 φάρμακα βιομοειδή και γενόσημα τα οποία λίμναζαν για 2 χρόνια» και πρόσθεσε ότι είναι κεντρική βούληση της κυβέρνησης να μην υπάρξει clawback για το εμβόλια στο 2020.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας του Σύριζα και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «αποφύγαμε να ζήσουμε μια μεγάλη υγειονομική τραγωδία και το ΕΣΥ άντεξε». Όπως πρόσθεσε, τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε μακροπρόθεσμα στα συστήματα Δημόσιας Υγείας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. «Άντεξε γιατί δεν υπήρξε η πίεση που αναμενόταν αλλά και γιατί προγραμματισμένα χειρουργεία πήγαν πίσω. Όμως κυρίως άντεξε γιατί ο κορονοϊός βρήκε όρθιο το ΕΣΥ» , επισήμανε ο Α. Ξανθός που πρόσθεσε ότι η καλή πορεία στον κορονοϊό δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε ούτε να πανηγυρίζουμε. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι πήγαν όλα καλά, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με συναίνεση που κατά τη γνώμη μου έπαιξε τεράστιο ρόλο στη συμμόρφωση των πολιτών», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως αναγνωρίστηκε η τεράστια αξία του ΕΣΥ και των ανθρώπων τους καθώς και η μεγάλη αξία της Δημόσιας Υγειάς.

Ο Μ.Παπαταξιάρχης, πρόεδρος της Φαρμακευτικής επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου τόνισε πως «η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη και θα απαιτηθούν αλλαγές και αναγκαίες παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία.

Ο Γενικός Ιατρός, διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Μάνης και Υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Ανάργυρος Μαριόλης, είπε ότι «είδαμε μέσα στην κρίση του κορονοϊού να λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ωφελήθηκαν από τις συμβουλές των γιατρών αλλά και την εξέταση τους μέσω τηλεϊατρικής».

Τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο Επισκέπτης καθηγητής, του Imperial College του Λονδίνου, Άγης Τσουρός, συντόνισε ο καθηγητής παθολογίας – νεφρολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωάννης Μπολέτης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος