Και το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συγκεντρώσεις μετά τις χθεσινές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σχετική δήλωση έκανε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά η οποία τόνισε «με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά τη διαδικασία της Β΄ ανάγνωσης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών βάσει παρατηρήσεων που είχαν γίνει στο νομοσχέδιο τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και από διάφορους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ως πιο σημαντικές κρίνονται οι εξής :

-Αποσύρεται το «ιδιώνυμο» γα απαγορευμένη πορεία

-Αναδιατυπώνεται η πρόταση για αυθόρμητες δημόσιες συναθροίσεις

-Διάλυση διαδήλωσης μόνο παρουσία εισαγγελέα

-Απαγόρευση διαδήλωσης με συμφωνία προέδρου Πρωτοδικών

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί πάντως να αντιδρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας ενώπιον της ΚΟ του κόμματος έκανε λόγο για χουντικό νόμο κατά του δημοκρατικού φρονήματος και πρόσθεσε ότι ο χάρτης της καταστολής και του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ολοφάνερος.

Από την Πάτρα και την περιοδεία του στη Δυτική Ελλάδα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε «μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε και την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας, όπως αυτή αποτυπώνεται γραμμή προς γραμμή στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων».

Για νομοσχέδιο «χουντικής κοπής» κάνει λόγο το ΜΕΡΑ25, το οποίο κάλεσε σε διαδήλωση στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια την αύριο Τετάρτη 8/7 και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 9/7.

ΠΗΓΗ : ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: