(AP Photo/Andrew Harnik)

Προετοιμαζόμενος για να αναλάβει την εξουσία, μετά τη νίκη του επί του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε σε δύο προτεραιότητες: τον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμφιλίωση της διχασμένης Αμερικής. από χθες Κυριακή.
Η Νίκη του αναγνωρίστηκε σχεδόν από το σύνολο των ηγετών σε όλο τον κόσμο αλλά όχι και από τους ηττημένους Ρεπουμπλικάνους που στοιχιζόμενοι πίσω από το λάβαρο της «νοθείας» του Ντόναλντ Τραμπ αρνούνται να αναγνωρίσουν την ήττα τους.
Η Καταγγελλόμενη αλλά αναπόδεικτη  μέχρι σήμερα «νοθεία», του Τραμπ, διαμηνύει ότι θα πολλαπλασιάσει τις προσφυγές του στη δικαιοσύνη. Οι πιθανότητες να έχουν αποτέλεσμα θεωρούνται ελάχιστες αλλά το γεγονός αφήνει αδιάφορους τους Δημοκρατικούς που πανηγυρίζουν ειδικά στις μεγάλες πόλεις.
ο Μπάϊντεν , αγνοώντας επιδεικτικά τις καταγγελίες του αντιπάλου του υποσχέθηκε το βράδυ του Σαββάτου πως θα είναι ένας πρόεδρος που θα «ενώνει» αντί να «διχάζει», μπροστά στο γεμάτο αγαλλίαση πλήθος στο οχυρό του, την πόλη Ουίλμινγκτον.

Από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων τα πρώτα συχαρίκια τα διεμήνυσε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Αφήνοντας κατά μέρος την κομματική γραμμή, «ευχαρίστησε για τον πατριωτικό του λόγο» τον Τζο Μπάιντεν και τον συνεχάρη μάλιστα και τηλεφωνικά για την εκλογική νίκη του, που ήταν «καθαρή», όπως τόνισε.

Η ομάδα του 77άρη νικητή, έθεσε σε λειτουργία τον ιστότοπο BuildBackBetter.com και αφιερωμένους λογαριασμούς στον ιστότοπο Twitter, 72 ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Μπάιντεν, την 20ή Ιανουαρίου 2021.

Επανέλαβε ποιες είναι οι προτεραιότητές του: ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, η αναδόμηση της οικονομίας, η φυλετική δικαιοσύνη, ο αγώνας εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σήμερα Δευτέρα, θα συστήσει κλιμάκιο για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 237.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν επιστήμονες και ειδικοί, επιφορτισμένοι να καταρτίσουν το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις αναλάβει την εξουσία.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες που οφείλονται στον απερχόμενο πρόεδρο, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μαζί με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που θα αναλάβει το αξίωμα, αρχίζει παράλληλα να μελετά τη σύνθεση της κυβέρνησής του, στην οποία οι γυναίκες και τα μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων εκτιμάται πως θα καταλάβουν αρκετές θέσεις.

Στο πλαίσιο της «ενωτικής» του προσπάθειας, η κυβέρνησή του αναμένεται να συμπεριλάβει κάποιους αντιπροσώπους της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, κεντρώα στελέχη του, αλλά ακόμη — ίσως — και κάποιους Ρεπουμπλικάνους.

Ανοιχτή παραμένει η έκβαση του ελέγχου της Γερουσίας
Η πλειοψηφία στη Γερουσία, που θα κριθεί σε αμφίρροπες επαναληπτικές ψηφοφορίες στην Τζόρτζια τον Ιανουάριο, δεν αποκλείεται πάντως να επηρεάσει κάποιες επιλογές του. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν το πάνω χέρι στο σώμα, ο επικεφαλής τους Μιτς Μακόνελ ενδέχεται να αρνηθεί να επικυρώσει διορισμούς προσώπων υπερβολικά αριστερών για τα γούστα του.
Το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει εξάλλου το περιθώριο ελιγμών του Τζο Μπάιντεν ως την 20ή Ιανουαρίου.
Τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου τηρούν απόλυτη σιγή εδώ και 24 ώρες. Η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί παράλυση των θεσμών.
«Τον πρόεδρο δεν θα τον αλλάξετε ποτέ», έχει «χαλαρή σχέση με την αλήθεια», πέταξε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι, ένας από τους πιο συχνούς και πιο σφοδρούς επικριτές του Τραμπ. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους», όμως «είμαι επίσης σίγουρος ότι αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, θα δεχθεί το αναπόφευκτο», εκτίμησε.
Για να του δοθεί πρόσβαση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας, με ευθύνη κάποιου κορυφαίου κρατικού λειτουργού. Όμως περι άλλων τυρβάζει ο απερχόμενος πρόεδρος.
Το αποδεικνύει εμπράκτως καθώς έκανε λόγο ακόμα χθες Κυριακή μέσω Twitter για «κλεμμένες» εκλογές, προτού πάει να παίξει γκολφ. Οι αναρτήσεις γρήγορα καλύφθηκαν από διαχειριστές του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης με σήμανση που τις χαρακτήριζε «παραπλανητικές».
Η διεθνής αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος
Ο υπόλοιπος κόσμος ήδη πέρασε στο επόμενο στάδιο. Δυτικοί ηγέτες συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του εκφράζοντας την ανυπομονησία τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «μεγάλες προκλήσεις» για τον κόσμο.
Ακόμα και το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, χώρες οι ηγέτες των οποίων καλλιέργησαν στενές σχέσεις με τον Τραμπ, συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του.

Την ίδια ώρα η εκλογή του Τζον Μπάιντεν αναθέρμανε τις ελπίδες Αθήνας και Λευκωσίας, ότι θα επιστρέψει η διεθνής νομιμότητα στην ανατολική Μεσόγειο και θα ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επικοινώνησε ούτε έστειλε συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο, ενώ μια αμήχανη δήλωση έκανε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν αλλάζει τίποτε με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο και ότι η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα και την δική της εξωτερική πολιτική

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο άνοιξε με καθαρή άνοδο, η Γουόλ Στριτ, αν κρίνει κανείς από το πώς κινούνταν τα παράγωγα, ετοιμάζεται επίσης να συνεχίσει την ανοδική της τροχιά.

Και η Μελάνια στο χορό των μετεκλογικών δηλώσεων
Στις ΗΠΑ, αντίθετα, με λιγοστές εξαιρέσεις, το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο αρνείται να παραδεχθεί ότι ο κύβος ερρίφθη. «Μην παραχωρήσετε τίποτα κ. πρόεδρε, δώστε μάχη», προέτρεπε χθες Κυριακή ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ τον Τραμπ, μιλώντας στο Fox News.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας με απόλυτη διαφάνεια», υπερθεμάτισε η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ μέσω Twitter.
Η οικογένεια Τραμπ φαίνεται διχασμένη. Ο γαμπρός του και η σύζυγός του, τού ζητούν να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ήττας. Αντίθετα, ο γιος του Ντον Τζούνιορ κρατά σκληρή στάση και προσπαθεί να τον πείσει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Afp

Μοιράσου το άρθρο: