Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων για την περίοδο 2020-2022 των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, η οποία έρχεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.

Σε μια συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα περισσότερο από την προγραμματισμένη διάρκεια της,  Νίκος Δενδιας και Σεργκει Λαβροφ επιχέιρισαν να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα στις ελληνορωσικές σχέσεις  με ανοικτή και ειλικρινή συζητηση των ανοικτών θεμάτων και με αναζήτηση  της προοπτικής  για ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022 που υπεγράφη μεταξύ των δύο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο νέο επενδυτικό πλαίσιο και κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα καλώντας τους Ρώσους επενδυτές να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, ενώ  παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφωνεται με τις μεταναστευτικές ροές, την εργαλειοποίηση τους αλλά και την  παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο θέμα που απασχολεί έντονα την Μόσχα για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, ο κ. Λαβρόφ  άφησε αιχμές για ανάμιξη των Αμερικανών με στόχο την διάσπαση της Ορθοδοξίας, συμφώνησε όμως με τον Νικο Δένδια  ότι τα κράτη δεν εμπλέκονται στα Εκκλησιασιτκά , αν και εκτίμησε ότι θα πληγεί ο Προσκυνηματικός τουρισμός από την Ρωσία προς συγκεκριμένες μητροπόλεις στης Ελλάδας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή στο Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας με την επίσκεψη αυτή είναι να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μία νέα φάση ανάπτυξης στην βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας, επεσήμαναν χθες διπλωματικές πηγές.

Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε την πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Πουτιν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συμμετοχή στις εκδηλώσεις στην Μόσχα τον επόμενο Μάιο για τα 75 χρόνια από την μεγάλη νίκη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, ενώ εκφράσθηκε η επιθυμία της Μόσχας για ρωσική συμμέτοχη στις εκδηλώσεις το 2021 για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Νίκος Μελέτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: