Κορονοϊός: Ποιες χώρες προχωρούν προς χαλάρωση των μέτρων-Τι θα γίνει στην Ελλάδα-Καμπανάκι ΠΟΥ (video)

Πολλές χώρες, όπου η καραντίνα φαίνεται να έχει αρχίσει να αποδίδει και να παρατηρείται περιορισμός της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, προχωρούν σταδιακά προς τη χαλάρωση των περιορισμών, αν και ο απολογισμός της covid-19 εξακολουθεί να είναι βαρύς, με το όριο των 40.000 να έχει ξεπεραστεί στις ΗΠΑ.”Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή“, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η Γερμανία μπήκε από χθες σε πορεία σταδιακής χαλάρωσης αλλά η Μέρκελ προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να φτάσουμε σε όργιο συζητήσεων για άνοιγμα καταστημάτων», είπε σήμερα για να προλάβει την πίεση για μεγαλύτερη χαλάρωση.

Πρώτο βήμα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου έκτασης μέχρι 800 τ.μ. Σε Βαυαρία και Θουριγγία θα επαναλειτουργήσουν από τις 27. Απριλίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, η χαλάρωση συνδυάζεται με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και απόστασης τουλάχιστον 1,5 μ.

Στη Βαυαρία υποχρεωτική χρήση μάσκας από τις 27 Απριλίου, όπως ισχύει στη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας. Στη Δρέσδη σχηματίστηκε ουρά εκατοντάδων μέτρων για τις μάσκες που μοίρασε δωρεάν ο δήμος της πόλης.

Ξεκίνησε σταδιακά και η επαναλειτουργία και των σχολείων. Με εξετάσεις απολυτηρίου Γυμνασίου σε Βερολίνο Βραδεμβούργο (αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου). Στη Σαξονία επαναλειτουργούν οι τάξεις προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Το ίδιο θα γίνει και στα άλλα κρατίδια τις επόμενες ημέρες.

Κλειστά ωστόσο θα παραμείνουν δημοτικά και νηπιαγωγεία, μέχρι νεωτέρας. Η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις εκκλησιαστικές κοινότητες της Γερμανίας για τρόπους χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για εκκλησίες και χώρους θρησκευτικής λατρείας, που παραμένουν προς το παρόν κλειστοί.

Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση για τον κλάδο της γαστρονομίας και των  ξενοδοχείων που παραμένουν κλειστά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων του κλάδου, το ένα τρίτο των καταστημάτων γαστρονομίας απειλείται με κλείσιμο. Για τη στήριξη του κλάδου προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο 7% για τη γαστρονομία.

Μάχη για να σώσει την τουριστική σεζόν του καλοκαιριού δίνει η Αυστρία. Η κυβέρνηση της Βιέννης σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορα για τουρίστες από τη Γερμανία. ι μία διμερής
συμφωνία με τη Γερμανία, καθώς η χώρα έχει επιτυχία στον περιορισμό κρουσμάτων και νεκρών. Οι Γερμανοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών που τροφοδοτεί την τουριστική βιομηχανία της Αυστρίας.

Πολλές χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσά τους η Γαλλία (με σχεδόν 20.000 νεκρούς), η Ισπανία (σχεδόν 20.500) και η Ιταλία (περισσότεροι από 23.600 νεκροί)– καταγράφουν μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων, έπειτα από εβδομάδες που σημείωναν άνοδο, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να εξετάζουν να προχωρήσουν προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

“ Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”

“ Δεν έχουμε εξέλθει από την υγειονομική κρίση”, όμως “ η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αργά αλλά σίγουρα”, δήλωσε χθες Κυριακή ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

“ Η ζωή μας μετά την 11η Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή πριν την καραντίνα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”, προειδοποίησε ο Φιλίπ.

Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Όπως έχουν επισημάνει κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα, οδηγός στις αποφάσεις που θα ληφθούν είναι η εύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την επαναλειτουργία της οικονομίας. Μέχρι το τέλος του μήνα, οι πολίτες θα ενημερωθούν για το στρατηγικό πλάνο που θα σχετίζεται με τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Ημερομηνία ορόσημο δείχνει να είναι η 4η Μαΐου. Όταν και δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο κύμα χαλάρωσης, που είναι πιθανό να αφορά…

Οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν πρώτες είναι:
-Μικρά εμπορικά καταστήματα (είδη ρουχισμού, υποδημάτων)
-Κουρεία
-Κομμωτήρια

Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις θα αφορά, σε πρώτο στάδιο, αυτές εντός του νομού, όπου ζουν και εργάζονται οι πολίτες, με την ελεύθερη πρόσβαση στην περιφέρεια να απέχει ακόμα. Σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να σηκώσουν ρολά

Το δεύτερο στάδιο θα αφορά:
-Καφετέριες
-Εστιατόρια
Βασική προϋπόθεση; Να διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Ταυτόχρονα, εξετάζεται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και του συγκεκριμένου αριθμού πελατών.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 27 Απριλίου κλειστά παραμένουν:
-Εμπορικά κέντρα.
-Εστιατόρια, καφέ, μπαρ.
-Επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
-Κινηματογράφοι, θέατρα.
-Αρχαιολογικοί χώροι.
-Αθλητικές εγκαταστάσεις.
-Τουριστικά καταλύματα.

Στο μέτωπο της Παιδείας, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως άμεση προτεραιότητα την πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση των περιορισμών θα γίνεται με τον κανόνα των δύο εβδομάδων. Και αυτό, προκειμένου να εξετάζονται τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τους ειδικούς.

Στην Ισπανία ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών έπεσε κάτω από το όριο των 500, στους 410 θανάτους.

Το αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί σε παγοδρόμιο της Μαδρίτη, σύμβολο της εκατόμβης νεκρών λόγω της covid-19, θα κλείσει την Τετάρτη και από τις 27 Απριλίου και μετά τα παιδιά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου.

Στη Νορβηγία, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι “ έχουν θέσει τον ιό υπό έλεγχο”, οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σήμερα και θα αρθεί η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία. Μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο, με σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Αντίθετα στη Βρετανία η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορονοϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια.

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, με “ αριθμούς σταθερούς ή αυξανόμενους” στη Βρετανία και την ανατολική Ευρώπη.

Στο Ισραήλ η κυβέρνηση ενέκρινε τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών από χθες στο πλαίσιο ενός “ υπεύθυνου και σταδιακού” πλαισίου.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος