Κοροναϊός: Σε διεθνή καραντίνα η Κίνα-Ελλείψεις ιατρικού υλικού (video)

Παρά τα περιοριστικά μέτρα η επιδημία εξαπλώνεται και η Κίνα απηύθυνε επείγουσα έκκληση για ιατρικό υλικό, μάσκες, γάντια και προστατευτικές στολές. Οι γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορα και τα περάσματα και η Ρωσία είναι έτοιμη να απελάσει ασθενείς με τον ιό. Δραματικές είναι οι συνέπειες και στην κινεζική οικονομία, και ιδιαίτερα στον τουρισμό, ενώ τα χρηματιστήρια της χώρας καταρρέουν. Κινέζοι αστυνομικοί απομάκρυναν με τη βία μία γυναίκα που αρνήθηκε να φορέσει μάσκα σε σουπερμάρκετ της επαρχίας Γουανγκντόνγκ παρά τη σχετική εντολή των τοπικών αρχών.

Με 361 νεκρούς, ο απολογισμός του νέου κοροναϊού υπερβαίνει πλέον αυτόν του SARS (σοβαρό και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) στην ηπειρωτική Κίνα. Υπάρχουν 17.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, καθώς και 151 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 23 χώρες και 1 θάνατος που αναφέρθηκε χθες, Κυριακή, από τις Φιλιππίνες.

Οκτώ αεροσκάφη του κινεζικού στρατού προσγειώθηκαν στη Γουχάν μεταφέροντας ιατρικό προσωπικό και φάρμακα την ώρα που το Πεκίνο απευθύνει διεθνή έκκληση για προστατευτικές στολές, μάσκες και γυαλιά.

Την ίδια ώρα το νέο νοσοκομείο χιλίων κλινών που κατασκευάστηκε μέσα σε οκτώ ημέρες δέχεται τους πρώτους ασθενείς ενώ σε ακόμη μία δημιουργική αξιοποίηση της τεχνολογίας, οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν drone για να θερμομετρήσουν τους έγκλειστους κατοίκους.

Η Κίνα είχε εισαγάγει έως χθες ιατρικό υλικό αξίας άνω των 810 εκατ. γιουάν (περίπου 117 εκατ. δολαρίων) για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εν μέσω προσπαθειών να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του νέου ιού. Οι κινεζικές αρχές έχουν αυξήσει την προμήθεια ιατρικών εφοδίων από το εξωτερικό για να αντισταθμίσουν τις εγχώριες ελλείψεις.

Σε διεθνή απομόνωση η Κίνα

Καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξάνονται στην Κίνα κατά χιλιάδες, τα μέτρα των άλλων χωρών ενισχύονται. Η Ρωσία πέραν των περιορισμών στις πτήσεις έχει αναστείλει τα δρομολόγια των τρένων ενώ είναι έτοιμη να απελάσει τους ξένους πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στις χώρες που σταματούν τις πτήσεις από την Κίνα προστίθεται και η Ινδονησία. Ακόμη και το Χονγκ Κονγκ υπέκυψε στις πιέσεις των πολιτών και έχει κλείσει τα 10 από τα 13 περάσματα προς την ηπειρωτική χώρα.

Το Πεκίνο αντιδρά στα διεθνή μέτρα κατηγορώντας ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι καλλιεργούν κλίμα πανικού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αν και κάνει λόγο για διεθνή υγειονομική απειλή, υποστηρίζει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν είναι απαραίτητοι.

Πλήγμα στην οικονομία

Ο αντίκτυπος στην κινεζική οικονομία είναι οδυνηρός με το χρηματιστήριο να καταγράφει πτώση 8 μονάδων, την εσωτερική κατανάλωση να βουλιάζει λόγω των περιορισμών και την τοπική οικονομία του Χονγκ-Κονγκ και του Μακάο να πλήττονται από τη μείωση του τουρισμού.

Επαναπατρίζουν πολίτες τους πολλές χώρες

Στο αεροδρόμιο του Ελ Αλαμέιν έφτασαν σήμερα με ειδική πτήση περίπου τριακόσιοι Αιγύπτιοι που επαναπατρίζονται από την περιφέρεια Γουχάν της Κίνας. Πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των Αιγυπτίων που διέμεναν στην περιοχή και ζήτησαν από τις αιγυπτιακές αρχές να γραφτούν στη λίστα για να επιστρέψουν στην Αίγυπτο. Για προληπτικούς λόγους, οι τριακόσιοι αυτοί Αιγύπτιοι θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις τους

Η Lufthansa ακυρώνει τις πτήσεις προς και από το Πεκίνο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική αεροπορική εταιρεία. Αναστολή των πτήσεών τους προς και από το Πεκίνο ανακοίνωσαν επίσης η ελβετική Swiss και η αυστριακή Austrian Airlines.

Δεκάδες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως έχουν ήδη σταματήσει να πετούν προς την Κίνα. Ορισμένες μάλιστα δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι πότε ακριβώς αναστέλλουν τις πτήσεις τους. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες τις ακύρωσαν μέχρι το τέλος Μαρτίου ενώ η Delta Airlines μέχρι το τέλος Απριλίου.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας αποφάσισαν να διακόψουν προσωρινά την σιδηροδρομική επικοινωνία με την Ρωσία, ως προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού. Η κρατική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» με απόφασή της ανέστειλε από σήμερα τα δρομολόγια των επιβατικών αμαξοστοιχιών με προορισμό την Βόρειο Κορέα.

Εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά της παραπληροφόρησης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινάει πόλεμο εναντίον των φημών και των ψευδών πληροφοριών σχετικά με την επιδημία που προκαλείται από τον κοροναϊό ο οποίος εμφανίσθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του κατά την έναρξη συνόδου στη Γενεύη.

Μιλώντας με την ευκαιρία της έναρξης της 146ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «θα αγωνισθεί κατά της διάδοσης φημών και της παραπληροφόρησης», ενώ η επιδημία έχει πλέον χαρακτηρισθεί «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».

«Για τον σκοπό αυτό, συνεργασθήκαμε με την Google ώστε αυτοί που αναζητούν πληροφορίες για τον κοροναϊό, να βλέπουν τις πληροφορίες του ΠΟΥ πρώτες στα αποτελέσματα της έρευνάς τους», εξήγησε.

Εξάλλου, συνέχισε, «οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως οι Twitter, Facebook, Tencent και Tiktok έλαβαν επίσης μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης».

Επίσης οι ομάδες του ΠΟΥ σ’ ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πλέον «24 ώρες το 24ωρο για να εντοπίζουν τις πιο διαδεδομένες φήμες για τον νέο κοροναϊό», όπως τη δημοσίευση ψευδών συμβουλών στο Ίντερνετ σχετικά με φάρμακα ή θεραπείες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Λ. Παπαδοπούλου,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος