Κυρώσεις ή περικοπές έως 4 δισεκ. Ευρώ ζητά η Κομισιον από την Ιταλία

Διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ιταλίας, θα κινήσει σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της, στην οποία θα διαπιστώνει ότι, η δημοσιονομική πολιτική της Ρώμης δεν είναι ορθή και ενδέχεται να εκθέσει σε σοκ και απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Η εφημερίδα επικαλείται προσχέδιο της επιστολής που αναμένεται να επιδοθεί από την Κομισιόν στην κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας (άκρα δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για να τονωθεί η δραστηριότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Κατά τη Ρεπούμπλικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τη Ρώμη να προχωρήσει σε δημοσιονομικές περικοπές ύψους περίπου 3 ως 4 δισεκ. ευρώ για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, ωστόσο στο δημοσίευμα δεν διασαφηνίζεται εάν πηγή προέλευσης αυτής της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι το προσχέδιο της επιστολής ή κάποια άλλη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι θέλει “να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο” με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 1,5% του ΑΕΠ το 2022.

Για το τρέχον έτος, η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα “θα είναι αισθητά κατώτερο από ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα ανέλθει στο 2,5% ενώ η Ρώμη προβλέπει ότι θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ.

Για το 2020, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση κατά 0,2 της μονάδας στο διαρθρωτικό έλλειμμα. Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, το ονομαστικό έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, σε σχέση με το 2019.

Σήμερα, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν επισήμως την έξοδο από τον μηχανισμό ελέγχου του τελευταίου «μεγάλου ασθενή» της ύφεσης, καθώς μετά 10 χρόνια η Ισπανία θα βρεθεί έξω από το μικροσκόπιο των εποπτικών οργάνων της ΕΕ. Δεν πρόκειται όμως αυτό να γίνει ανέξοδα, καθώς η Μαδρίτη θα κληθεί να υιοθετήσει μέτρα που δεν θα αφίστανται από τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και μάλιστα αυτό θα γίνει περιλαμβάνοντας μέτρα για τη «μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» και για τις «ανισότητες στα εισοδήματα». Μολονότι αυτές οι παράμετροι είναι μικρότερες από τα επίπεδα των προηγουμένων ετών, εξακολουθούν ωστόσο να κυμαίνονται «πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος