Ανοικτά σχολεία αλλά με μέτρα όπως το τεστ αντιγόνου στους μαθητές, αλλά και μάσκες μέχρι το Φθινόπωρο του 2021, διαβλέπει ο Μάριος Λαζανάς. Ως μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων επισημαίνει ότι κανένα σενάριο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρείται ρεαλιστικό σχετικά με την άρση του lockdown.

Το φάρμακο αντισωμάτων που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε απόλυτα αποτελεσματικό  για άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία  και επιτρέπει θεραπεία στο σπίτι. Τον επόμενο μήνα ίσως να είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα καθώς εγκρίνεται από το ευρωπαικό κέντρο ελέγχου, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφορικά με τη μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές ο κ. Λαζανάς επεσήμανε ότι απαιτείται ειδική εκπαίδευση για να αποτραπούν λάθη που αυξάνουν τις πιθανότητες ενδονοσοκομειακής μετάδοσης.

«Η τελική εκτίμηση θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, επισημαίνοντας και τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες:

«Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει βελτίωση 15 ημέρες από το lockdown, ενώ η Αττική «φαίνεται πως πάει καλύτερα προς σταθεροποίηση κρουσμάτων».

Μάλιστα αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με το οποία το 50% των κρουσμάτων στο νοσηλευτικό προσωπικό προέρχονται από παιδιά που πήγαιναν σχολείο, ενώ επέμεινε στην ατομική ευθύνη αλλά και στην καθοδήγηση από την πολιτεία.

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αλλά πρέπει να ανοίξουν σωστά. Ήδη ο πρωθυπουργός μίλησε για ευρή έλεγχο μαθητών με αντιγονικό τεστ», ανέφερε.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Μοιράσου το άρθρο: