Μ. Σχοινάς: «Aξιοθαύμαστα παραδείγματα αλληλεγγύης -Να συνεχιστούν και στο μέλλον»

Βρυξέλλες- Ανταπόκριση για την ΕΡΤ: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Tην ανάγκη της αλληλεγγύης, όχι μόνο τώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε καιρό κρίσης αλλά και στο μέλλον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της 15ης ετήσιας συνάντησης υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες, την οποία διοργανώνει η Επιτροπή.

«Tα αξιοθαύμαστα παραδείγματα αλληλεγγύης που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στους καιρούς κρίσης, αλλά να είναι μέρος της πολιτικής μας στο μέλλον» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα της φετινής συνάντησης ήταν ο ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής και «πως η παρούσα κρίση άλλαξε και δυσκόλεψε τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που οργανώνουμε τις κοινωνίες μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή απάντηση σε ποικίλα μέτωπα, αλλά επίσης το ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στις κοινότητες πίστης στην προώθηση των αξιών της Ένωσή μας».

«Ήταν επίσης μία ευκαιρία να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τις θέσεις που πήραν οι άνθρωποι της πίστης κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά επίσης να συζητήσουμε μαζί τους και να τους ακούσουμε σε πολύ σημαντικά θέματα για την κοινωνία μας όπως η ασφάλεια, η ενσωμάτωση και η ένταξη και η μετανάστευση».

Ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας, ανέφερε ότι «ο κορονοιός έχει επηρεάσει τους πάντες. Και τις θρησκευτικές κοινότητες με διάφορους τρόπους. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αξιοσέβαστες χώρες μας, τα οποία φυσικά και ήταν πολύ αναγκαία, έχουν αντίκτυπο στη ζωή των πιστών μας» τονίζοντας ότι

«γνωρίζουμε ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και υπεύθυνοι για τις ζωές των άλλων».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Καθηγητής Ερίκ Μπεντφορντ Στρομ, Επίσκοπος Βαυαρίας και Επικεφαλής Συμβουλίου Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας σημείωσε ότι

«Η Ευρώπη χάνει την ψυχή της εάν συνεχίσει να βλέπει ανθρώπους να πνίγονται στη Μεσόγειο. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει λύση για να σταματήσουν επιτέλους οι θάνατοι».

« Μπορώ να υπογραμμίσω πόσο σημαντικό ήταν το ζήτημα της μετανάστευσης» σημείωσε ο Σεβασμιότατος Κρίστιαν Κρίγκερ Πρόεδρος της Μεταρρυθμισμένης Προτεσταντικής Εκκλησίας Αλσατίας και Λωραίνης, ενώ ο Καρδινάλιος Ζαν Κλοντ Χόρεριχ, Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου υπογράμμισε ότι «η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για το κοινό καλό, αλλά όχι μόνο για το κοινό καλό μέσα στην Ευρώπη, αλλά για το κοινό καλό όλων των ανθρώπων».

Ο Αμπντασαμάντ Ελ Γιαζίντι, Γενικός Γραμματέας Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων, μιλώντας για το πρόβλημα του ρατσισμού , επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε μία εξάπλωση ρατσισμού στην Ευρώπη. Υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές επιθέσεις σχεδόν καθημερινά στην αγαπημένη μας Ευρώπη. Αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο να διχάσουν την κοινότητά μας, να διχάσουν τις χώρες μας, να διχάσουν τους λαούς. Πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη ενότητα, με περισσότερο σεβασμό».

Στο ρόλο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής εστίασε η Σεβασμιοτάτη Σατου Σααρίνεν της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φινλανδίας σημειώνοντας ότι: «Εμείς ως θρησκευτικοί ηγέτες δεν πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε έμφαση στο ρόλο του Ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής και του ρόλου της ΕΕ, ως αυτή που ηγείται στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας».

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αλμπέρ Γκίγκι, Επικεφαλής Ραββίνος Βρυξελλών και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Ραββίνων και ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουεήφ, οι οποίοι λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στη συνέντευξη τύπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος