Φωτογραφία: ΕΡΤ1

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αρεοπαγίτης Μαρία Λεπενιώτη υπήρξε κεντρικό πρόσωπο της δίκης που καταδίκασε την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, γράφοντας με τον τρόπο της τη λέξη «τέλος» σε ένα μελανό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.

Εργασιομανή και αυστηρή. Έτσι χαρακτηρίζουν την πρόεδρο της ιστορικής δίκης όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της. Μακριά από τα δικαστήρια, ωστόσο, η εικόνα της είναι άλλη: προσηνής και ευγενική όπως την περιγράφουν στην κάμερα της ΕΡΤ οι συντοπίτες της, αναφέροντας ότι τους έκανε υπερήφανους με την απόφασή της.

Η ίδια επισκέπτεται συχνά το πατρικό της σπίτι στο χωριό για ολιγοήμερες διακοπές, στην ορεινή Τζούρτζια ή Αγία Παρασκευή, στα Τζουμέρκα ,96 χιλιόμετρα μακριά από τα Τρίκαλα.

Η Μαρία Λεπενιώτη εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984. Είναι άριστη νομικός και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Έχει μία αδερφή και είναι σύζυγος του ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Γιώργο και τη Βίβιαν.

Ως ανακρίτρια,  χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις. Πριν από 22 χρόνια είχε αναλάβει την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το τότε στέλεχός της, Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Στο παρελθόν, η κυρία Λεπενιώτη έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», καθώς  και δίκες εκβιαστών, την δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α. Το σίγουρο είναι πάντως, πως το όνομά της δύσκολα θα ξεχαστεί, μετά από την ιστορική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.


Πηγές: ΕΡΤ1/ Πρώτο Πρόγραμμα

Φωτογραφία/Βίντεο: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα/ Ελπίδα Κουτσογιάννη

 

 

Μοιράσου το άρθρο: