Ένας χρόνος  ακριβώς συμπληρώνεται σήμερα από την ανείπωτη τραγωδία της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 θύματα, προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή και άφησε στάχτη έναν ολόκληρο οικισμό. Πέρασε ένα χρόνος αλλά είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο χρόνος σταμάτησε τη νύχτα εκείνη που άλλαξε τα πάντα. Όταν οι φλόγες που έτρεχαν με 12 μποφόρ έκαναν γκρίζα μια καταπράσινη περιοχή και έκοψαν το νήμα της ζωής τόσων ανθρώπων. Η μεγαλύτερη σύγχρονη ελληνική τραγωδία δεν θα ξεχαστεί ποτέ αλλά η προσταγή ενός ολόκληρου λαού δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία. Ποτέ ξανά.

Στην επιμνημόσυνη δέηση στις 9.30 στον ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου παρέστη ο πρωθυπουργός.

 

Ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στεκόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων. Και η πολιτεία στέκεται έμπρακτα δίπλα στους πληγέντες. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε, και θα το κάνουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε. pic.twitter.com/RGw7pTT0of

Από το βήμα της βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά παρεμβάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων.

Συγκεκριμένα, αποδεσμεύονται 31 εκ. ευρώ για τους πληγέντες από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Οι βαριά εγκαυματίες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα, θεραπεία και κάθε άλλη ιατρική παροχή, ενώ επίσης οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ, με τη διάθεση 10 εκ ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής, μέτρο που αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους.

Επίσης, άμεσα θα καθαριστεί το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και συγκροτείται σε φορέα αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για την κατάρτιση σχεδίου  αποκατάστασης των οικισμών στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Κινέττα.

Τα φάρμακα για τους εγκαυματίες

Με ταχείες διαδικασίες, οι εγκαυματίες από το Μάτι θα μπορούν να προμηθεύονται τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά που κρίνονται αναγκαία από τους θεράποντες γιατρούς τους, μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ), μετά από παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η πλήρης κάλυψη και η άμεση χορήγηση όλων των αναγκαίων υλικών για την αποκατάσταση της υγείας τους. Η διαδικασία, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΥΣ, θα απλουστευθεί μέσω της έγκρισης ατομικών αιτημάτων για την διευκόλυνση των πληγέντων από τη φωτιά στο Μάτι, ακόμα και με έκτακτες συνεδριάσεις του ΑΥΣ και του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεντρώσεις

Στο Νέο Βουτζά, κάτοικοι συγκεντρώνονται στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β’ Εισόδου, εκεί όπου είχαν βρεθεί τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη τους.

Στις 20:00 οι κάτοικοι του Ματιού συγκεντρώθηκαν στο λιμανάκι όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

Στη συνέχεια οι κάτοικοι περπάτησαν μέχρι τον Ναυτικό Ομιλο Ματιού για να φυτέψουν 15 κυπαρισσάκια, αφιερωμένα στους ανθρώπους που χάθηκαν.

Στις 7 το απόγευμα οι πυρόπληκτοι της Κινέττας έκαναν συμβολική συγκέντρωση στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου.

Οι κίνδυνοι από την περιβαλλοντική καταστροφή 

Στο στούντιο της ΕΡΤ ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο οποίος αύριο θα παρουσιάσει μια μελέτη με το αποτύπωμα που άφησε η περιβαλλοντική καταστροφή.

Δηλώσεις πολιτικών

Χρέος όλων μας είναι να μην ξαναζήσουν οι πολίτες στη χώρα τέτοιο εφιάλτη, τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της.

Σε μήνυμά του ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την πρώτη επέτειο, τόνισε τη δέσμευση να συνεχιστεί ο αγώνας ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές που οδήγησαν στη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Ειρήνη Βασάλου, Σόνια Φίλη, Γιώργος Γεραφέντης, Κάτια Αντωνιάδη, Νίκος Καπόγλης

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές είδησεις: Ένας χρόνος μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (video)

Μάτι: Λύση στις καταγγελίες εγκαυματιών για μη χορήγηση απαραίτητων φαρμάκων (video)

 

Μοιράσου το άρθρο: