Μέρες Βιβλίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Array

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, οι παραγωγοί του Δεύτερου ανοίγουν τα μικρόφωνά τους στους συγγραφείς και στα βιβλία και φιλοξενούν νέα μυθιστορήματα, αποκαλυπτικά ιστορικά δοκίμια, συναρπαστικές βιογραφίες, ποίηση, βιβλία που έγιναν ταινίες, παιδική λογοτεχνία, δημιουργική ανάγνωση, βιβλιοθήκες και αρχεία.

Μέσα από τις σελίδες του Δεύτερου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όλη την εβδομάδα θα «τρέχουν» διαγωνισμοί, με δώρα βιβλία –νέες κυκλοφορίες αλλά και αγαπημένα κλασικά- με τη συνεργασία εκδοτικών οίκων.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας
14-20 Δεκεμβρίου 2020

Ο Δημήτρης Μεϊδάνης στην #ΠρώτηΚαλημΕΡΑ06:00-08:00, παρουσιάζει καινούργιες κυκλοφορίες και κάνει διαγωνισμούς με έπαθλο βιβλία από εκδοτικούς οίκους. Οι παρουσιάσεις για την πρώτη εβδομάδα: Δευτέρα 14/12Μίμης Ανδρουλάκης«Μπλε λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048»Τρίτη 15/12Βασίλης Βασιλικός, «Ο άνθρωπος με το άδειο»Τετάρτη 16/12Λένα Διβάνη«Το πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα»,  Πέμπτη 17/12Δημήτρης Σωτάκης, «Ο μεγάλος υπηρέτης», Παρασκευή 18/12, Γιάννης Ξανθούλης «Ζωή μέχρι χθες».

Στο τέλος της εκπομπής θα παρουσιάζεται και το… «βιβλιοπρόγραμμα» της υπόλοιπης ημέρας.

Στις 08:00, η «Κόκκινη σβούρα», το καθημερινό τρίλεπτο ένθετο του Δεύτερου με την Ιωάννα Νιαώτη, εξειδικεύεται στο Παιδικό Βιβλίο με πολλά δώρα και εκπλήξεις για τους μικρούς φιλαναγνώστες ακροατές, αλλά και όσους νιώθουν ακόμη παιδιά.

Στη συνέχεια, η Μαρία Κοζάκου, καθημερινά, στο Transistor, 08:00-10:00, επιμελείται και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα ebooks. Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, θέτει το ερώτημα «Έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο;» στον Γιάννη Μπασκόζο και στον Νίκο Μπακουνάκη σ’ ένα ραδιοφωνικό-αναγνωστικό τραπέζι.

Η Ελένη Γιαννοπούλου, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-12:00, στην εκπομπή της «Άλλη μια μέρα»,επιμελείται και παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ελληνική ποίηση. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου συντονίζει ραδιοφωνική συζήτηση με τη Βαρβάρα Ρούσσου (καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ) και την ποιήτρια Μαρία Τοπάλη για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ποίησης.

Την αναγνωστική σκυτάλη παίρνει ο Μιχάλης Γελασάκης στις «Αδέσποτες νότες»12:00-14:00, παρουσιάζοντας κάθε μέρα την πρώτη γραμμή του ελληνικού μυθιστορήματος με συνεντεύξεις λογοτεχνών πρώτης γραμμής και δώρα βιβλία σχετικών τίτλων τελευταίας… εσοδείας. Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, συζητάει με τον Γιάννη Μπασκόζο και τη Βάσια Τζανακάρη, γιατί «Κάτι συμβαίνει εδώ» με επίκεντρο τη  νεότερη ελληνική λογοτεχνία.  Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, φιλοξενείται στην εκπομπή η Μαρία Μανωλέλη και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο Νίκος Δαβέττας.

Η Έλενα Διάκου, καθημερινά, 15:00-16:00, στο «Ημερολόγιο Καταστρώματος» παρουσιάζει τη «Δημοσιογραφική… πένα. Βιβλία γραμμένα από δημοσιογράφους».

Γιάννης Παντελάκης «Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας»Κυριακή Μπεϊόγλου «Λίγο ακόμα μαζί», Παντελής Μπουκάλας «Υποθέσεις ΙΙ»Γιάννης Τριάντης «Ούτε τύμπανα ούτε τρομπέτες». Ακόμη, μεταδίδεται κι ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Δελαστίκ «Η δημοσιογραφία ως τέχνη».

Ακούμε, διαβάζουμε και μοιραζόμαστε,
γνωρίζουμε και δωρίζουμε

Ο Πάνος Χρυσοστόμου και οι «Ροκ συναναστροφές», 16:00-17:00, φέρνουν, καθημερινά, τα βιβλία στον κινηματογράφο και αντίστροφα, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα βιβλία που έγιναν ταινίες και τις ταινίες που έγιναν βιβλία.

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, πάμε «Με τα μάτια στο μέλλον». Από την «Οδύσσεια του διαστήματος» μέχρι το «Blade Runner» και τα άλλα, μερικές από τις σπουδαιότερες και κατά γενική ομολογία καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, μιλάμε για ταινίες που βγήκαν τελικά… καλύτερες από τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, θυμόμαστε ταινίες που ήταν χειρότερες από τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν και συγγραφείς που θύμωσαν με το αποτέλεσμα της κινηματογραφικής μεταφοράς των έργων τους.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, αναζητούμε τους πιο εμπορικούς συγγραφείς ως προς τη συχνότητα αλλά και την απήχηση των κινηματογραφικών μεταφορών των βιβλίων τους.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, κλείνουμε την εβδομάδα με «Το… λαμπρό νέο σινεμά του 21ου αιώνα», με ειδική αναφορά στην τεχνολογία που τίθεται στην υπηρεσία της κινηματογραφικής μεταφοράς βιβλίων, τα οποία νωρίτερα δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν ποτέ την Έβδομη Τέχνη. Λαμπρά παραδείγματα ο «Άρχοντας των δαχτυλιδιών», το «Matrix» κ.ά.

Την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, απογευματινή ανάγνωση και ακρόαση με τον Σιδερή Πρίντεζη στο «Κλειδί του Sol», 19:00-20:00, με βιβλία για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Τον κοινό τόπο της μουσικής και των βιβλίων, μέσω ραδιοφώνου, παρουσιάζει ο Γιώργος Τσάμπρας στην εκπομπή «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια», 21:00-22:00, με βιογραφίες από το ελληνικό ρεπερτόριο.

Η Λίτσα Τότσκα στην εκπομπή «Έχει η ζωή γυρίσματα»Σάββατο και Κυριακή08:00-10:00, γυρίζει τις σελίδες των βιβλίων αγαπημένων συγγραφέων. Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 09:00, ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας μιλάει για το συγγραφικό του τάνυσμα ανάμεσα στον κόσμο των ενηλίκων και των παιδιών, ενώ την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 09:00 ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος αποκαλύπτει μικρά μυστικά και ψηφιδωτά του ιστορικού μυθιστορήματος.

Και μια μικρή έκπληξη για τις ακροάτριες και τους ακροατές του Δεύτερου. Η συνέντευξη με τον Τίτο Πατρίκιο.

Μέρες βιβλίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Ακούμε, διαβάζουμε και μοιραζόμαστε, γνωρίζουμε και δωρίζουμε

Info

Από Δευτέρα 14 έως Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 (Εβδομάδα 1η)

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma #neoprogramma

Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερουhttps://webradio.ert.gr/programma-deftero/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος