Για επέκταση του «λιβυκού χάους» στη Μεσόγειο μιλά ο Ερντογάν-Συνάντηση με Μέρκελ (video)

To θέμα της Λιβύης κυριάρχησε στις συνομιλίες της Ά. Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το στρατιωτικό προσωπικό που έχει στείλει στη Λιβύη εκπαιδεύει τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Σάρατζ και ζήτησε να ενταθούν οι διεθνείς πιέσεις προς τον Χαλίφα Χαφτάρ να σταματήσει την επίθεση στην Τρίπολη.

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ μόνο του και είναι «αποφασισμένη να παράσχει όση στήριξη μπορεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που παρέστησαν στη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή δεν θα πρέπει να στηρίζουν τον αντίπαλο του Σάρατζ, Χαλίφα Χάφταρ, αφού αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας.

Από νωρίς ο Τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει για χαοτικό περιβάλλον, το οποίο απειλεί ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Όπως είπε, περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση. Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν την οικοδόμηση περισσότερων από 10.000 κατοικιών στην Ιντλίμπ για να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν τα κατάλληλα βήματα από όλες τις πλευρές, για να τηρηθεί κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί λύση στον εμφύλιο της Λιβύης. Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μεγάλη συνεισφορά της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά τους Σύρους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ιντλίμπ.

Και οι δύο  έχουν αναλάβει ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011.

«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Ερντογάν. Ζήτησε επίσης να αυξηθεί περισσότερη πίεση στον “πραξικοπηματία”  Χάφταρ. Ευχήθηκε επίσης να μην κάνει λάθος η διεθνής κοινότητα στην περίπτωση της Λιβύης και τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους αδελφούς της στη Λιβύη στηρίζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο και θα συνεργαστεί πολύ στενά με τους φίλους Γερμανούς με την ελπίδα “να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα μας”.

Η A. Μέρκελ τόνισε από την πλευρά της ότι το πανεπιστήμιο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα  της συνεργασίας των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, εντυπωσιασμένη εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος από τα δώρα που της έκανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Άγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Η σχέση των δύο τους έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν αρκετές φορές , εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων Γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.

Η επίσκεψη της Καγκελαρίου γίνεται  εν μέσω ενστάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας εκτιμούν πως θα έπρεπε να συζητηθεί ο τερματισμός της εκστρατείας καταστολής που ξεκίνησε μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η κ. Μέρκελ σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό Τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος