Φωτό Αρχείου: (AP Photo/Petros Giannakouris)

Μεγάλη αναστάτωση και εκνευρισμό προκάλεσε  στους κατοίκους της αλβανικής πρωτεύουσας αλλά και του Δυρραχίου όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:23 μετά τα μεσάνυχτα, 26 χιλιόμετρα βορειο-δυτικά των Τιράνων.

Η γειτονική χώρα, βυθισμένη στο πένθος,  μετράει ακόμα τις πληγές της από τους 51 νεκρούς που προκάλεσαν τα 6,4 Ρίχτερ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται με πολλούς μετασεισμούς κάθε μέρα, ορισμένοι εκ των οποίων είναι άνω των 4 Ρίχτερ.

Το Δυρράχιο θυμίζει πόλη-φάντασμα με συντρίμμια και χαλάσματα παντού και κατοίκους σε απόγνωση, οι οποίοι αναγκάζονται να κοιμούνται σε σκηνές ή σε αυτοκίνητα και κάποιοι στα μισο ερειπωμένα σπίτια τους, ενώ καταγγέλλουν κρατική αδιαφορία. Οι αρχές παροτρύνουν τον κόσμο να μετακινηθεί σε ξενοδοχεία. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ, εξέφρασε τις άπειρες ευχαριστίες του προς τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και τους Έλληνες διασώστες.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 10 χιλιάδες οικίες  εκ των οποίων οι 5 χιλιάδες βραχυπρόθεσμα  ώστε να αντιμετωπιστεί η στέγαση  30.000 αστέγων συμφωνα με τον πρώτο απολογισμό. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση των αστέγων  σε νέες συνοικίες στο Δυρράχιο στα Τίρανα και στην περιφέρεια της Λέζιας.

Η κυβέρνηση παράλληλα πιέζει, ακόμη και με την απειλή φυλάκισης , τους επαγγελματίες οικοδόμους και επιχειρηματίες να αναλάβουν την επισκευή και αποκατάσταση κτιρίων τους που έπεσαν με τον σεισμό ή υπέστησαν ζημιές.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της  Αλβανικής Δημοκρατίας έκανε λόγο για ποινικές διώξεις κατά των κατασκευαστών  που έχουν παραβεί τον νόμο.

Τα σχολεία στις σεισμόπληκτες περιοχές  και αυτή την εβδομάδα θα παραμείνουν κλειστά.

Ανταπόκριση. Παναγιώτης Μπάρκας, Μάριος Κωσταντινίδης

 

Μοιράσου το άρθρο: