Μικροπιστώσεις: “Ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων”

“Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματική κοινότητα με εννιά χρηματοδοτικά εργαλεία“, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις. Κάλεσε όλους τους επιχειρηματίες να επιδείξουν ευθύνη και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, της παραγωγικότητας και στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι είναι “συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοινωνικό, που έρχεται να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”. Για το επιτόκιο της χρηματοδότησης, επισήμανε ότι “δεν θα υπάρχει κάποιο όριο”. Μεταξύ των εννέα χρηματοδοτικών εργαλείων είναι και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Σε ποιους απευθύνεται

Το υπό συζήτηση πλαίσιο έχει βασιστεί στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για την Παροχή Μικροπιστώσεων.

Παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνεται:
-στις πολύ μικρές επιχειρήσεις,
-στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
-στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
-σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας,
-σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας,
-σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Με το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου θεσπίζονται κανόνες που αφορούν:
-Την ανάληψη, άσκηση και εποπτεία της δραστηριότητας χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων,
-Τη διαφάνεια των όρων και τις απαιτήσεις ενημέρωσης σχετικά με τις δραστηριότητες χορήγησής τους και
-Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων και των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Ειδικότερα:
-Προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων και θεσπίζεται πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.
-Ιδρύονται φορείς μικροχρηματοδοτήσεων που λειτουργούν με τη μορφή κεφαλαιουχικής ή αστικής εταιρείας αποκλειστικού σκοπού.
Πρόσωπα που υπάγονται στο δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας.
-Απαιτείται ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων κατά τη στιγμή της αδειοδότησης, που ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.
-Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον ίσα με το αρχικό κεφάλαιο.
-Προβλέπεται έλεγχος καταλληλότητας των προσώπων που κατέχουν ειδική συμμετοχή και που ασκούν τον έλεγχο του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Αναφερόμενος στα εννέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι είναι:.

“1.Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

2. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

3. Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

4. Ο συμψηφισμός του 25% στο ΦΠΑ Μαρτίου, για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, και Α΄ τριμήνου, για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα μέχρι 30/4, με μελλοντικές υποχρεώσεις.

5. Η σχεδιαζόμενη, γενναία, μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες η Κυβέρνηση θα αποφασίσει το ακριβές ύψος, ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το προηγούμενο διάστημα.

6. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

7. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.

8. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.

9. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, που έρχεται να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κυρίως των μικρών”.

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να διαμορφώσει “πολιτικές για ένα νέο τραπεζικό σύστημα που θα συμβάλλει στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και θα στηρίξει την πραγματική οικονομία”.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος