«Η Ελλάδα αλλάζει. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει. Μαζί της αλλάζουμε όλοι προς το καλύτερο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης για το Επιτελικός Κράτος, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

«Είμαι ένας πρωθυπουργός μιας χώρας που διψάει για εκσυγχρονισμό. Ως πρώην υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης ξέρω τις δυνατότητες των κρατικών αξιωματούχων μας και παραμένω εξαιρετικά αισιόδοξος. Θα μπορούσα να πω ότι το δικαίωμα υπογραφής που τώρα αναλαμβάνεται είναι η δική μου υπογραφή εμπιστοσύνης στα στελέχη του δημοσίου. Καιρός πια οι πολιτικές επιλογές να βρουν πετυχημένες τεχνοκρατικές εφαρμογές. Να αφήσουμε στην άκρη κομματικές σκοπιμότητες, να αφήσουμε το κράτος να λειτουργήσει, να έχει συνέχεια» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε σημαντικό αριθμό γενικών διευθυντών που είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν ένα σημαντικό σκέλος της μεταρρύθμισης του επιτελικού κράτους. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που συνοδεύονται από πολλά λόγια και επιχειρήματα και τελικά οδηγούν σε ελάχιστον ή μηδενικό αποτέλεσμα. Και άλλες που αν και περιγράφονται σε λίγες γραμμές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες τομές».


Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «Αποκαθίσταται η ισορροπία της ίδιας της δημόσιας λειτουργίας. Η βουλή κρατά ευθύνη νομοθέτησης, η κυβέρνηση φροντίζει για την εφαρμογή. Αδρανοποιείται το παλιό πελατειακό σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Απομακρύνει κάθε πολιτική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση» για να συμπληρώσει: «Όταν ήμουν υπουργός πήρα μόνος την απόφαση να μεταβιβάσω το δικαίωμα υπογραφής για τις αποσπάσεις από τον υπουργό στο γενικό διευθυντή. Θυμάμαι τότε πόσο μεγάλη αναταραχή προκάλεσα στο υπουργείο έκανα αυτή τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων η οποία τώρα με το νόμο του επιτελικού κράτους γίνεται κανόνας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της μεταφοράς υπογραφής ατομικών διοικητικών πράξεων από τα πολιτικά πρόσωπα στους γενικούς διευθυντές διοίκησης και είπε χαρακτηριστικά: «Το δικαίωμα υπογραφής που τώρα αναλαμβάνετε είναι η δική μου υπογραφή εμπιστοσύνης στα στελέχη του Δημοσίου. Είναι καιρός πια οι πολιτικές επιλογές να βρουν πετυχημένες τεχνοκρατικές εφαρμογές. Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες και να αφήσουμε το κράτος να λειτουργήσει και να αποκτήσει συνέχεια».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στις πολλές πτυχές αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται «η εξαμηνιαία και ετήσια στοχοθεσία, το σύστημα «Μαζί», είτε η ίδια η λογική η οποία αποτυπώνεται πια στον προϋπολογισμό. Τα στρατηγικά σχέδια κάθε υπουργείου ενοποιούνται πια στο κεντρικό σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής και επιμέρους δαπάνες συγκροτούν τα συνολικά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχει κατανομή των δαπανών ανά πεδίο πολιτικής με βάση όχι τη βούληση του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, αλλά με οδηγό τις προτεραιότητες που θέτει η ίδια η κυβέρνηση».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα αλλάζει, η δημόσια διοίκηση αλλάζει μαζί της εύχομαι ότι αλλάζουμε όλοι προς το καλύτερο».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: