NASA: 8 κράτη υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Άρτεμις» για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη

«Συμφωνίες Άρτεμις» ονομάζεται το πλαίσιο που αφορά τις μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στη Σελήνη, το οποίο υπέγραψαν 8 κράτη (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) μετά από πρωτοβουλία της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Τα κράτη που συνυπογράφουν τις «Συμφωνίες Άρτεμις», καθώς και οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες τους, δεσμεύονται για την πραγματοποίηση ειρηνικών δραστηριοτήτων και αποστολών στον φυσικό δορυφόρο της Γης. Ως εκ τούτου υποχρεούνται να αποκαλύπτουν ανοικτά τα σχέδια τους για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και να συμμορφώνονται με τη διεθνή Συνθήκη του 1967 για το Εξωατμοσφαιρικό Διάστημα (Outer Space Treaty), όταν πραγματοποιούν εξορύξεις.

Επιπλέον, οι «Συμφωνίες Άρτεμις» δεσμεύουν τα κράτη που τις υπέγραψαν να παρέχουν βοήθεια το ένα στο άλλο, στο πλαίσιο των σεληνιακών αποστολών, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ακόμη, το νέο πλαίσιο υποχρεώνει την ανάληψη ενεργειών με στόχο τη μείωση των διαστημικών απορριμμάτων. Από τις Συμφωνίες ορίζεται ακόμα ότι όλοι οι αστροναύτες των κρατών που στηρίζουν το εν λόγω πλαίσιο θα μπορούν να χρησιμοποιούν, χωρίς αποκλεισμούς, κάθε είδος εξοπλισμού (συσκευές-μηχανήματα) που θα μεταφερθεί στη Σελήνη. Δεσμεύσεις υπάρχουν επίσης και ως προς τη δημοσιοποίηση των νέων επιστημονικών δεδομένων, σχετικών με τις έρευνες στο φεγγάρι. Επιπρόσθετα, οι «Συμφωνίες Άρτεμις» υποχρεώνουν τους συμβαλλόμενους να σέβονται τη «διαστημική κληρονομιά» (τοποθεσίες προσελήνωσης των αποστολών «Απόλλων» κ.α.).

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι Συμφωνίες θα διευρυνθούν από εδώ και στο εξής και είμαστε ενθουσιασμένοι με το να φέρνουμε (εντός του πλαισίου) νέους εταίρους καθώς προχωράμε», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Jim Bridenstine, επικεφαλής της NASA.

Οι «Συμφωνίες Άρτεμις» -οι οποίες ορίζουν ένα πρότυπο συμπεριφοράς και θέτουν κανόνες για τις διαστημικές αποστολές- χρησιμεύουν ως «προοίμιο» για τις διμερείς συμφωνίες που θα ακολουθήσουν μεταξύ κυβερνήσεων, τις οποίες θα υπογράψουν τα συμμετέχοντα κράτη με τις ΗΠΑ. Οι εν λόγω μελλοντικές συμφωνίες θα ορίζουν –μεταξύ άλλων- τη συμβολή κάθε χώρας στο πρόγραμμα «Άρτεμις», διευκρίνισε ο Bridenstine, σύμφωνα και με σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα space.com.

Η NASA –που ετοιμάζεται να στείλει ξανά αστροναύτες στο φεγγάρι το 2024- δεν κάλεσε την Κίνα να υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις», επειδή η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις με τη συγκεκριμένη χώρα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σκοπεύει να λειτουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια έναν διαστημικό σταθμό (Lunar Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Όσον αφορά τη Ρωσία, αυτή –σύμφωνα με πληροφορίες- είναι μάλλον απίθανο να συμμετέχει στον υπό δημιουργία σεληνιακό τροχιακό σταθμό, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν πρόκειται να υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις».


Πηγές: space.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος