Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου παραπέμπονται οι οριστικές αποφάσεις για την Τουρκία, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση που «δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε«. Η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Οκτώβριο έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα αν χρειαστεί, βάσει του άρθρου 29 της Σύμβασης Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει  και κυρώσεις.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία με την αρνητική σταση συμβάλλει στην δημιουργία δυναμικής  απάντησης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

O Νίκος Δένδιας ενημέρωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα  και επεσήμανε στους  ομολόγους του ότι με τη στάση της η Τουρκία δεν αφήνει περιθώρια για θετικό διάλογο. Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμάσει μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Από τον Οκτώβριο η Τουρκία, παρά τις προειδοποιήσεις των βρυξελλών, εξέδωσε πέντε παράνομες Νavtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο: