Νέο rapid test για την COVID-19 αλλάζει το τοπίο της πανδημίας την Αφρική

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Ένα νέο και γρήγορο τεστ αντιγόνων για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού στην Αφρική, που ενέκρινε ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, φαίνεται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα δοκιμών στην περιοχή και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στον αγώνα της ηπείρου κατά της COVID-19 .

ολλές αφρικανικές χώρες έχουν ήδη προσπαθήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξήσουν την ικανότητα τους να διεξάγουν επαρκή σε αριθμό τεστ ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την πανδημία. Ωστόσο μόλις 12 περιοχές της Αφρικής κατόρθωσαν να διεξάγουν 10 τεστ ανά 10.000 άτομα την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Η διαφοροποίηση λοιπόν σε σχέση με πολλές περιοχές ανά την υφήλιο είναι δραματική. Για παράδειγμα, η Σενεγάλη αύξησε μεν σημαντικά την ικανότητα δοκιμών της το τελευταίο διάστημα, αλλά διεξάγει 14 φορές λιγότερα τεστ από τις Κάτω Χώρες, ενώ και η  Νιγηρία διεξάγει 11 φορές λιγότερα τεστ από την Βραζιλία.

Οι περισσότερες χώρες της Αφρικής διεξάγουν μοριακά τεστ πολυμεράσης ή PCR, το οποίο απαιτούν εργαστήρια, αντιδραστήρια και ειδικούς, περιορίζοντας τα τεστ κορονοϊού κυρίως σε μεγάλες πόλεις. Έτσι οι πολίτες περιμένουν από 48 ώρες έως περισσότερο από δέκα ημέρες για τα αποτελέσματα καθώς αυτά αποστέλλονται για εργαστηριακή επαλήθευση.

Τα νέα γρήγορα τεστ που είναι εύχρηστα, φθηνότερα από τις δοκιμές PCR και παρέχουν τα αποτελέσματα σε μόλις 15-30 λεπτά, θα επιτρέψουν στις χώρες να αποκεντρώσουν την διαδικασία δοκιμών.

«Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες επικεντρώνονται στη εξέταση για τον κορονοϊό σε ταξιδιώτες, ασθενείς ή επαφές και εκτιμούμε ότι εξακολουθεί να λείπει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων. Με τις ταχείες δοκιμές, οι αρχές μπορούν να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τον κορονοϊο αυξάνοντας την ενεργή εύρεση κρουσμάτων σε δύσκολες περιοχές, όπως πολυσύχναστες αστικές γειτονιές και κοινότητες στην ενδοχώρα» τόνισε η επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου Αφρικής του Π.Ο.Υ κα. Δρ Μοέτι.

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνων είναι μια προσθήκη στις δοκιμές PCR, όχι σε αντικατάστασή τους και ο ΠΟΥ συνιστά τεστ που παρουσιάζουν υψηλή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα που πρέπει να βρίσκεται πάνω από 80%, με τα τεστ αυτά είναι πιο αξιόπιστα σε ασθενείς που είναι συμπτωματικοί, παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο ή μεγάλο ιικό φορτίο στην ανώτερη αναπνευστική οδό τους.

Επί του παρόντος, οι δύο τύποι τεστ που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ για επείγουσα χρήση στην Αφρική είναι οι τυπικές δοκιμές αντιγόνου «Q COVID-19» από την SD Biosensor Inc και η ταχεία δοκιμή αντιγόνου «Panbio COVID-19» που κατασκευάζεται από την Abbott. Τα τεστ αναζητούν πρωτεΐνες που παράγονται από τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί COVID-19. Τα σωματικά υγρά λαμβάνονται με ένα ρινικό στειλεό και εφαρμόζονται με υγρό σε μια λωρίδα χαρτιού, όπου ένα χρώμα δίνει το αποτέλεσμα.

Ο ΠΟΥ συνιστά να χρησιμοποιούνται ταχείες δοκιμές αντιγόνου σε ύποπτα κρούσματα, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε δοκιμές PCR, συμπεριλαμβανομένων και απομακρυσμένων και  δυσπρόσιτων περιοχών, μεταξύ ομάδων υψηλού κινδύνου όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε περιοχές με εκτεταμένη κοινοτική μετάδοση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, διατίθενται 120 εκατομμύρια τεστ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω του ACT-Accelerator, ενός συνασπισμού που ξεκίνησε ο ΠΟΥ και οι εταίροι του, που περιλαμβάνουν διεθνείς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και τη φιλανθρωπία. Υπό την αιγίδα του ACT-Accelerator, το UNITAID, το Παγκόσμιο Ταμείο, το FIND και τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων της Αφρικής θα διανεμηθούν δοκιμές σε 20 αφρικανικές χώρες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει επίσης τις χώρες για την προμήθεια τεστ μέσω της πύλης εφοδιασμού που έχει συσταθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος