Νομικό κενό για το μέλλον της Χρυσής Αυγής και των καταδικασθέντων βουλευτών

Εμβληματική και μοναδική στη σύγχρονη Ευρώπη που θα αποτιμηθεί από την ιστορία, χαρακτήρισε ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, την χθεσινή απόφαση, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Η Δικαιοσύνη, είπε, είναι καταξιωμένη πλέον στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, στάθηκε αντάξια του Συνταγματικού της ρόλου και είμαστε υπερήφανοι για τους δικαστές συναδέλφους που έφεραν σε πέρας τη συνταγματική τους αποστολή.

Ο κ. Σεβαστίδης διευκρίνισε ότι «σήμερα θα έχουμε την απόφαση για τα ελαφρυντικά, δηλ. σε ποιους κατηγορουμένους το δικαστήριο θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ελαφρυντικών. Πρώτο στάδιο λοιπόν, είναι η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών γιατί έχει αξία στην επιμέτρηση της ποινής που θα ακολουθήσει. Το δεύτερο στάδιο είναι η επιβολή των ποινών. Το τρίτο, που είναι και πολύ σημαντικό, έχει να κάνει εάν η έφεση που θα ασκήσουν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι η υπόθεση κάποιου καταδικασθέντα να εκδικαστεί στο Εφετείο, που θα κρίνει εάν η έφεση θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, μπορεί να είναι ελεύθερος. Ενδέχεται βεβαίως να μην δοθεί στην έφεση ανασταλτικός χαρακτήρας και να εκτελεστεί άμεσα η απόφαση.

Σχετικά με τον Λαγό, έναν εκ των ενόχων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Σεβαστίδης δήλωσε ότι «με τον καινούριο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019, – μέχρι τότε προβλέπονταν ως παρεπόμενη ποινή η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων-πλέον ισχύει η ποινή της αποστέρησης θέσεων και αξιωμάτων. Βέβαια σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει οι ποινικές καταδίκες να γίνουν αμετάκλητες να τελειώσει δηλ. και το Εφετείο και ο Άρειος Πάγος. Όμως τόσο ο κ. Λαγός όσο και οι άλλοι, εάν καταδικαστούν και δεν δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεσή τους, είναι υποχρεωμένοι να εκτίσουν την ποινή τους, δεν υπάρχει καμία ασυλία και εκτελείται η ποινή κανονικά.

O κ. Σεβαστίδης σχετικά με την Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι «ως πολιτικό κόμμα έχουμε ένα μοναδικό φαινόμενο, ένα κόμμα να έχει αναγνωριστεί εμμέσως ως εγκληματική οργάνωση. Έχουμε δηλ. μία εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος». Νομίζω ότι υπάρχει ένα νομοθετικό κενό και πρέπει να καλυφθεί, δήλωσε ο κ. Σεβαστίδης, να προβλέψει ο νομοθέτης τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Να μπορεί ο ‘Αρειος Πάγος να ξαναεξετάζει τέτοιες περιπτώσεις και να τις θέτει εκτός νόμου να μην έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές. Σχετικά με τους βουλευτές εάν θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα, ο κ. Σεβαστίδης δήλωσε ότι «αυτό είναι περισσότερο σύνθετο, γιατί το Σύνταγμα αποκλείει την υποβολή κάποιου ως υποψηφίου βουλευτή ως συνέπεια μιας αμετάκλητης ποινικής καταδίκης. Βέβαια δεν ορίζει σε ποιες περιπτώσεις αποκλείεται το δικαίωμα και το αφήνει στον νομοθέτη. Υπάρχει και εδώ νομικό κενό και θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και οι καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση να μην έχουν δικαίωμα, να στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Αλλά ακόμη και αν ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος από τη στιγμή που το Σύνταγμα μιλάει για “αμετάκλητη ποινική καταδίκη” σημαίνει ότι μέχρι να γίνει αυτό οι καταδικασθέντες θα μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος