Nέο επεισόδιο στο σίριαλ με τις «κουκούλες» δημιουργεί η απάντηση του Αρείου Πάγου για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis. Εμφανίστηκε στην ΓΑΔΑ ο μέρτυρας «Σαράφης». Ο αντιεισαγγελέας Π. Μπρακουμάτσος, τονίζει ότι οι μάρτυρες θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Η κατάθεσή τους αναμένεται την Δευτέρα.

Μετά από 3 ημέρες που παρέμενε εξαφανισμένος, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης έδωσε σημεία ζωής επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την αρμόδια υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα έφτασε στην ΓΑΔΑ ο μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Σαράφης». Ενημερώθηκε αμέσως ο πρόεδορς της επιτροπής Γιάννης Μπούγας, οποίος, αφού εκτελέστηκε και τυπικά το ένταλμα προσαγωγής του μάρτυρα, έδωσε νέα εντολή για κλήτευση του μάρτυρα την Δευτέρα 4 το απόγευμα στην ΓΑΔΑ.

Νωρίτερα την Δευτέρα στις 11 θα συνεδριάσει εκτάκτως η Προανακριτική για να λάβει απόφαση ως προς το πως θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση του μάρτυρα. Σύμφωνα με την πλειοψηφία στην επιτροπή, θα ακολουθηθεί ο δρόμος που υπέδειξε ο Άρειος Πάγος, δηλαδή κατάθεση με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και αλλοίωση της φωνής.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγα λεπτά μετά τις 12, ο «Σαράφης» επικοινωνεί για πρώτη φορά με το προσωπικό τηλέφωνο του Αστυνομικού. Σύμφωνα με τον Αστυνόμο Β΄ ο Μάξιμος Σαράφης του είπε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε να καταθέσει δεν ήταν από απείθεια, αλλά επειδή η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με αλλοιωμένη φωνή μέσω ηχητικής μετάδοσης.

Ακολουθεί δεύτερο τηλεφώνημα του Μάξιμου Σαράφη με τον Αστυνομικό, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης. Σε αυτό επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και εξ αποστάσεως στην επιτροπή, απογευματινή ώρα.

Μετά από την τελευταία εξέλιξη της εμφάνισης του Μάξιμου Σαράφη αλλά και της απάντησης από τον Άρειο Πάγο για το πώς μπορούν να καταθέσουν οι μάρτυρες υπό προστασία, έχει σημασία να δούμε τι θα γίνει με την Αικατερίνη Κελέση. Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει γιατί δεν έχει να εισφέρει κατι σημαντικό για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δικαστικές πηγές ωστόσο επισημαίνουν οτι οι εξελίξεις αποτελούν μονόδρομο και για αυτή.

Ο Επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος σήμερα απάντησε στο ένα από τα τρία αιτήματα που έθεσε εχθές στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Προανακριτική επιτροπή. Απάντησε μόνο στο αίτημα για το καθεστώς εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες, θα επανέλθει για τα άλλα δύο αιτήματα των βουλευτών, δηλαδή για έγγραφα που ζητούν εδώ και καιρό από την Ελένη Τουλουπάκη και την επανεξέταση της προστασίας των μαρτύρων.

Ο Εισαγγελέας επικαλείται υπουργική απόφαση του 2018 και διατάξεις του ποινικού κώδικα που προβλέπουν ότι ο ίδιοι οι μάρτυρες επιλέγουν πώς θα εξεταστούν ενώπιον της Προανακρτικής επιτροπής, με ή χωρίς μέτρα προστασίας.

«Το νομικό καθεστώς της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων διέπεται από τις διατάξεις της ΥΑ 429/2018 (42926οικ./2018 (ΦΕΚ Β/2194/2018) και από τις διατάξεις των άρθρων 9 Ν.2928/2001, 213 παρ.6 και 218ΚΠΔ, στην παρ.4 της οποίας γίνεται μνεία και για γνώμη του προστατευόμενου μάρτυρα επί των μέτρων προστασίας κλπ. Τούτο αφορά τόσο τις καταθέσεις που ήδη έχουν ληφθεί, όσο και τις καταθέσεις που πρόκειται να ληφθούν», αναφέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Η ίδια η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, έστειλε CD στην επιτροπή με έγγραφα που ειχαν ζητήσει και αφορούν την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για τα επίμαχα έγγραφα του FBI που ζητούν οι βουλευτές αλλά για άλλα έγγραφα μικρότερης σημασίας για τους ίδιους. Η κ. Τουλουπάκη σε προγενέστερο χρόνο είχε απαντήσει ότι τα επίμαχα έγγραφα είναι απόρρητα και δεν μπορούν να κοινοποιηθούν. Γίνεται διασταύρωση των στοιχείων και τα CD θα δοθούν την Δευτέρα στους εισηγητές των κομμάτων.

Στα όσα είπε χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα με αφορμή τα όσα είπαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και πως και ο ίδιος φοβάται για τη ζωή του επανήλθε σήμερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6».

«Κακοστημένη φάρσα με ψευδομάρτυρες», αποκάλεσε την υπόθεση, ο πρώην επικεφαλής της Novartis Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της  Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την εκπομπή GPS.

Η θέση της Επιτροπής

Την ερχόμενη Τρίτη, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης που ερευνά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, θα λάβει απόφαση για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

«Δεν θα επιτρέψουμε στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποφύγουν να εξεταστούν. Δεν θα επιτρέψουμε να μην δώσουν απαντήσεις. Το διάβημα στον ‘Αρειο Πάγο αυτό το νόημα είχε», σημείωναν πηγές της πλειοψηφίας, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απάντησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων.

«Η επιτροπή θα εξετάσει την απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου, η οποία  δεν απαντά στο αίτημα, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε θέσει η πλειοψηφία, δηλαδή «εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εξετάστηκαν, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές της πλειοψηφίας.

«Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, η οποία επιβεβαιώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής και το σύννομο των ενεργειών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες, για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ στην Επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης.

Ο Αντιπρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής και βουλευτής της Ν.Δ, Βασίλης Υψηλάντης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα δηλώνει: «η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, ζητάμε να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως εξετάστηκαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρακτική που λέει ότι δεν προστατεύονται αυτοί οι άνθρωποι, κάτι άλλο προσπαθεί να ανακαλύψει».

Να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, «όπως ο νόμος ορίζει» και να μην αγνοήσει το αίτημά τους να εξεταστούν, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Αρείου Πάγου αποτελεί κόλαφο, για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση της απάντησης του Αρείου Πάγου για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, μέλος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έβαλε στο κάδρο των ευθυνών για την εξαφάνιση των μαρτύρων την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Μεθοδεύσεις προκειμένου να μην υπάρξει ουσιαστική εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια…το κόλπο ήταν στημένο και από πριν αποφασισμένο, να μην γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. ‘Ανθρακες ο θησαυρός», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Το Κίνημα Αλλαγής εμμένει στην αποκάλυψη της αλήθειας «που αφορά γεγονότα και πρόσωπα για το παραθεσμικό κύκλωμα που λειτούργησε στη Δικαιοσύνη, που αναδείχθηκε με αφορμή την υπόθεση Novartis και τη δίωξη 10 πολιτικών προσώπων» δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ.Παπαγγελόπουλο, με αφορμή, όπως αναφέρει, «την έντονη «προπαγάνδα» και τα επικοινωνιακά παιχνίδια διάφορων κύκλων».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεποπρτάζ: Α. Βλαχοπαναγιώτη, Δ. Μποτώνης, Ν. Τσουκαλά

Μοιράσου το άρθρο: