Ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση: Καταθέτουν προτάσεις πρύτανεις και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ

Παρουσία της Νίκης Κεραμέως και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρυτάνεις, εκπρόσωποι της αστυνομίας και άλλων φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση στη Βουλή. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να κλιμακωθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το σχέδιο “δεν επηρεάζει τη διαδικασία των πανελλαδικών αλλά αλλάζει από τα αποτελέσματα των εξετάσεων και πέρα την κατάταξη στις σχολές”, τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα ισχύει “μόνο όσο διαρκούν φαινόμενα παραβατικότητας”.

Κατά τη συζήτηση  πρυτάνεις εξέφρασαν τη διαφωνία τους όσον αφορά στα περιφερειακά πανεπιστήμια εκτιμώντας ότι “μπορεί να μείνουν χωρίς φοιτητές” και κάλεσαν να βρεθεί λύση.

“Αστυνόμευση ναι αλλά από ποιους” ήταν το ερώτημα που έθεσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας αστυνομικών (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) Γρηγόρης Γερακαράκος, επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι με πολλές ιδιαιτερότητες.

Στον αντίποδα, ο κ. Δούμας των Ειδικών Φρουρών υποστήριξε ότι “τα πανεπιστήμια θέλουν γιατρειά” επιμένοντας  ταυτόχρονα στο θέμα της εκπαίδευσης των αστυνομικών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μίτος ανέφερε: “Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, γιατί έγινα στόχος βίαιων επιθέσεων και προσπάθησα πολλές φορές ανεπιτυχώς να αλλάξω τα πράγματα και να καταστείλω την παρανομία”.

Αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης διαπιστώνεται ευρύτερη συναίνεση, ωωστόσο διαφωνεί ριζικά η ΟΛΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα κλείσει η στρόφιγγα φέτος για χιλιάδες μαθητές που δεν θα δουν την πόρτα του πανεπιστημίου.

“Δημιουργείτε δυστυχώς καθεστώς Κορκονέα στα Πανεπιστήμια (ΚΑΤ) αυτή είναι η πραγματικότητα και αναλαμβάνετε όλη την ευθύνη για τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται με την κοινωνική ένταση και τη δημοκρατική εκτροπή στα Πανεπιστήμια” ανέφερε χθες ο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης κατά τη χθεσινή Ολομέλεια.

Απάντηση στον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπάρξει και ο ίδιος θύμα επίθεσης εντός του χώρου του Πανεπιστημίου:  “Προφανώς δεν θέλουμε αστυνομία, αλλά έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση που έχει ξεφύγει η πραγματικότητα”, ανέφερε.

“Δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζοντας ότι “το δίλημμα δεν είναι δημοκρατία ή αστυνομικό κράτος, αστυνομία ή όχι στα πανεπιστήμια”.

Συνομιλώντας με πανεπιστημιακούς, φοιτητές και συνδικαλιστές, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιλογή της κυβέρνησης να φτάσει στα άκρα, κατηγορώντας την ότι θέλει να εξυπηρετήσει συμβόλαια ιδιωτών στο χώρο της παιδείας.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για αντιπαράθεση με νικητή τους “αρνητές της φύλαξης και το τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ”.

Από το ΚΚΕ ο Ιωάννης Δελλής επεσήμανε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο “το οποίο το απορρίπτουν οι φοιτητές, οι μαθητές, οι γονείς, οι πανεπιστημιακοί, η ίδια η κοινωνία”.

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης επισημάνθηκε ότι “δεν πρέπει να καλλιεργείται στους μαθητές μία αντίληψη ήσσονος προσπάθειας”.

Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 επεσήμανε ότι “το πολιτικό DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού”.

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου, Διονύσης Μποτώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος