Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς (Frans Timmermans) και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte). Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην προστασία του Περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και τρόπους που αυτή η πολιτική εντάσσεται στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια.
Η πράσινη συμφωνία που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται τεχνικά εφικτή και ανοίγει το δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Στόχος: κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών ρύπων και πράσινες επενδύσεις, ώστε η ευρωπαϊκή ήπειρος να επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον.

Έχει προβλεφθεί να επενδυθούν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Τα μισά χρήματα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μικρό ποσοστό από τις κυβερνήσεις και το υπόλοιπο ποσό από ιδιώτες. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία νέες υποδομές και βελτίωση των υπαρχόντων, στήριξη στις περιοχές και τους εργαζομένους που βασίζονται στην βιομηχανία του άνθρακα και του λιγνίτη.

Όπως λέει η Κομισιόν, τα οφέλη για την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών είναι πολλά. Καθαρότερος αέρας, νερό και έδαφος με λιγότερα απορρίμματα. Πιο υγιεινά τρόφιμα με λιγότερα λιπάσματα και άλλα χημικά. Ανακαινισμένα σπίτια και δημόσια κτήρια, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Καλύτερες δημόσιες μεταφορές και περισσότερα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μοιράσου το άρθρο: