EPA/VICKIE FLORES

Άλλο ένα 24ωρο πέρασε στην εντατική ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα ενημέρωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και παραμένει για στενή παρακολούθηση, ενώ η διάθεσή του είναι καλή.Όπως έγινε γνωστό ο Τζόνσον έλαβε στάνταρ θεραπεία με οξυγόνο και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη. Σήμερα αναμένεται περαιτέρω ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον.

Οι Times του Λονδίνου μετέδωσαν πληροφορίες ότι ο υψηλός πυρετός έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Ζήτημα κυβερνητικού κενού εξουσίας τίθεται στο Ηνωμενο Βασίλειο καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις εβδομάδες τουλάχιστον θα χρειαστεί να περάσουν προτού ο Μπορις Τζονσον αναρρώσει πλήρως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινικ Ράαμπ, ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ήταν «πεπεισμένος» ότι ο Τζόνσον θα ανακάμψει από αυτή την ασθένεια, χαρακτηρίζοντάς τον «μαχητή».

EPA/PIPPA FOWLES / 10 DOWNING STREET

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι αναπληρώνει τον πρωθυπουργό «όποτε είναι απαραίτητο» – συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης των καθημερινών συναντήσεων του «υπουργικού συμβουλίου πολέμου» για τον κορονοϊό. Είπε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται  «με συλλογική ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου – όπως και πριν». «Έχουμε όμως πολύ σαφείς οδηγίες από τον πρωθυπουργό και είμαστε συγκεντρωμένοι με ενότητα και απόλυτη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή τους έτσι ώστε όταν επιστρέψει, ελπίζω πολύ σύντομα ότι θα έχουμε κάνει την πρόοδο που θα περίμενε και θα περίμενε η χώρα «, πρόσθεσε ο κ. Ράαμπ.

Υπό το φως των εξελίξεων ανεστάλη για την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στη Βρετανία. Ο Sir Patrick Vallance, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του ιού άρχισε να υποχωρεί αλλά ότι δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το κατά πόσο η τάση αυτή θα διατηρηθεί, ωστόσο η μάχη της Βρετανίας ενάντια στον κορονοϊό «φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, θα αντικαταστήσει τον Τζόνσον αν ο Ράαμπ καταστεί ανίκανος για εργασία.

Χθες ανακοινώθηκε ότι και ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς ένα από τα μέλη της οικογενείας του εμφάνισε συμπτώματα του νέου κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, oι νέοι θάνατοι από επιπλοκές του Covid19 στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται συνολικά σε 854. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στα βρετανικά νοσοκομεία από τη νόσο Covid-19 είχε αυξηθεί κατά 786 σε 6.159.

Σήμερα, οι πρώτοι ασθενείς έγιναν δεκτοί στο νοσοκομείο NHS Nightingale στο ανατολικό Λονδίνο – μια προσωρινή εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο συνεδριακό κέντρο ExCel.

Οι εισαγωγές γίνονται δύο εβδομάδες αφότου το νοσοκομείο με προγραμματισμένη χωρητικότητα 4.000 ανακοινώθηκε πως ετοιμάζεται.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΒC, Times, Ανταπόκριση Ευδ. Λυμπέρη

 

Μοιράσου το άρθρο: