Ξεκινά σήμερα Δευτέρα, 24 Αυγούστου, (ώρα 18.00΄) στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση των συμφωνιών Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με Ιταλία και Αίγυπτο της ψηφοφορίας προκειμένου την Τετάρτη να κυρωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο Κρατών, που υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου, και τη συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους στο Ιόνιο, που υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου και σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις κατοχυρώνει δικαίωμα στα νησιά βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν έντονες επιφυλάξεις για το περιεχόμενο των συμφωνιών αυτών και δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν, καθώς θεωρούν ότι οι δύο αυτές συμφωνίες δεν κατοχυρώνουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μπορεί να αποτελέσουν «εργαλείο» για την Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες της στο Αιγαίο.

Η συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποιείται την ώρα που η γειτονική χώρα προχωρά σε νέες προκλήσεις προβληματίζοντας περαιτέρω την Αθήνα, καθώς χθες επέκτεινε μέχρι τις 27 Αυγούστου τη ναυτική οδηγία, την οποία είχε εκδώσει μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από την αιγυπτιακή Βουλή, για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Μοιράσου το άρθρο: