Οι “επιστήμονες-ήρωες” στη μάχη κατά του ιού- Η ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή της μάχης, στα Νοσοκομεία και στο Ινστιτούτο Παστέρ (video)

Τη δική τους μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού δίνουν οι επικεφαλής λοιμωξιολόγοι των ειδικών επιτροπών που έχουν συστήσει, σε όλο τον κόσμο, τα Υπουργεία Υγείας. Πρόκειται για επιστήμονες με αποδεδειγμένη γνώση που με ψυχραιμία σχεδιάζουν και υλοποιούν τα αναγκαία μέτρα στη μάχη κατά του covid-19. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες δείγματα, ύποπτα για κορονοϊό, ελέγχονται καθημερινά στο Ινστιτούτο Παστέρ. Εκεί οι ερευνητές παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας για νέες θεραπείες αντιμετώπισης του ιού. Οι ήρωες, ωστόσο, της πανδημίας είναι αναμφίβολα οι γιατροί και νοσηλευτές. Στην πρώτη γραμμή της μάχης δίνουν τον αγώνα με υπομονή και αυταπάρνηση.

Οι επικεφαλής λοιμωξιολόγοι στην μάχη κατά του ιού

Στη χώρα μας ο ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο Σωτήρης Τσιόδρας, είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό.

Στις ΗΠΑ, τη δική του μάχη δίνει ο Άντονι Φάουτσι. Είναι ο επικεφαλής ειδικός των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι 79 ετών, δουλεύει 20 ώρες τη μέρα, και παραμένει η ήρεμη φωνή της επιστήμης και της λογικής εν μέσω βαριάς αβεβαιότητας.

Στην Ιταλία, ο Μάσιμο Γκάλι, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, διευθυντής στο αντίστοιχο τμήμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Μιλάνου, αποκαλεί την κοινωνική απόσταση “τη μητέρα όλων των μαχών”. Έβγαλε τη στολή του εργαστηρίου, αποδέχτηκε την υπερέκθεση στα μέσα ενημέρωσης και επιστράτευσε τον ήπιο τόνο του για να βοηθήσει τη χώρα του στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της.

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν στη Γερμανία, επίσης δεν επέλεξε να βρεθεί στο επίκεντρο. Απρόθυμο ήρωα τον χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί του. Άριστος γνώστης του SARS , στην ανακάλυψη του οποίου συμμετείχε, εξηγεί καθημερινά κατανοητά τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας.

Ειδικός στις νέες λοιμώξεις, χαρακτηρίστηκε και “κορυφή στους ντεντέκτιβ των επιδημιών”. Μόνο προσωρινά έβγαλε την λευκή ποδιά και δεν διστάζει να βάζει τα όρια. Γι`αυτό και όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλησε να τον συμβουλευτεί για την πολιτική αντίδραση στην κρίση, η απάντησή του ήταν σαφής: “Δεν είμαι πολιτικός, είμαι επιστήμονας”.

Η μάχη στο Ινστιτούτο Παστέρ

300 με 500 δείγματα απ’ όλη τη χώρα για έλεγχο covid -19 δέχεται καθημερινά το Ινστιτούτο Παστέρ. Δείγματα από νοσοκομεία, από δομές φιλοξενίας, από κρουαζιερόπλοια. Τα αποτελέσματα δίνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πίεση, οι ατέλειωτες ώρες εργασίας και το βάρος της ευθύνης δεν έχουν αποτρέψει τους επιστήμονες του Ινστιτούτου να χαμογελούν πίσω από τις μάσκες και να στέλνουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας κάνοντας το σήμα της νίκης.

Στο εργαστήριο βιοασφαλείας επιπέδου 3, του Ινστιτούτου Παστέρ ο φωτογραφικός και τηλεοπτικός φακός του Αθηναϊκού Πρακτορείου κατέγραψε τη διαδικασία εξέτασης των φιαλιδίων με υλικό των ύποπτων κρουσμάτων. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα για καλύτερες θεραπείες και ίσως εμβόλιο από το φθινόπωρο.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης οι γιατροί και οι νοσηλευτές

Δίνουν τον αγώνα με υπομονή και αυταπάρνηση. Αντιμάχονται τον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή, δεν μένουν όμως αλώβητοι.

Πάνω από 130 συνάδελφοι τους νοσούν. Έξι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία και ένας έχει χάσει τη ζωή του, στο νοσοκομείο Καστοριάς. Είναι το 10% των εργαστηριακά διαπιστωμένων κρουσμάτων.

«Δεν μιλάμε καθόλου μεταξύ μας μόνο κοιταζόμαστε και αυτό είναι αρκετό. Βλέπουμε τον άλλο και δουλεύουμε μηχανικά σαν καλοκουρδισμένες μηχανές. Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για τον ασθενή, όχι το 100%, αυτό το δίναμε πριν, αλλά το 1000%» τονίζει η Τάνια Κατσιώνη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Έμπειροι, μάχιμοι, και ψύχραιμοι ιατροί και νοσηλευτές εξοικειωμένοι με το θάνατο κλείνουν πίσω τους την πόρτα της εντατικής και παλεύουν να δώσουν ζωή. Φορούν ειδικό εξοπλισμό ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στον θανατηφόρο ιό.

«Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε την πόρτα και θα μπούμε μέσα, αφήνουμε το φόβο πίσω, είναι ξεκάθαρο αυτό και όλοι οι συνάδελφοι λέμε σήμερα είναι μια καινούργια ημέρα, πάμε να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε τα περιστατικά μας», προσθέτει ο Γιώργος Κούρτης, νοσηλευτής- προϊστάμενος ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία»

«Κάθε τι που επιτυγχάνουμε είναι μια νίκη απέναντι σε αυτή την πανδημία και μας δίνει χαρά Και ελπίδα. Μας δίνει τη δύναμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε» σημειώνει και ο συνάδελφος του, στο ίδιο Νοσοκομείο, Νίκος Παπανδρέου.

«Πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην αρχή υπήρχε φόβος. Τώρα ο φόβος έχει υποχωρήσει και έχει δώσει τη θέση του στη λογική και την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία» σχολίασε ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας, πρόεδρος της Επιτροπής λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Η χαρά ανείπωτη για κάθε ασθενή που αποσωληνώνεται. Χαίρονται τόσο πολύ σαν να ήταν ένας δικός τους άνθρωπος που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη.

Για τους ήρωες πίσω από τις μάσκες μίλησε και ο Αλέξης Παπαχελάς. Ο δημοσιογράφος πέρασε δύσκολες στιγμές στην εντατική χτυπημένος και εκείνος από τον ιό.

«Είναι η Ελλάδα του καθήκοντος και της προσφοράς, είναι οι δικοί μας τριακόσιοι, πολεμούν τις δικές μας Θερμοπύλες» είπε ο κ. Παπαχελάς.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη,Ρένα Δημητρίου, Μαρία Σταυροπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος