Η ηλεκτρονική διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με ληξιαρχεία, μητροπόλεις αλλά και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο Επιχειρήσεων αποφασίστηκε σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στόχος η ανταλλαγή στοιχείων χωρίς να απαιτείται η προσέλευση του κοινού.

«Οι πολίτες δεν θα επισκέπτονται διαφορετικές υπηρεσίες για το ίδιο γεγονός» δήλωσε ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας  καθώς μια σειρά από χρονοβόρες και κουραστικές διαδικασίες  όπως αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων για γάμους, διαζύγια, άδειες παραμονής  και άλλες γίνονται πλέον  απλή υπόθεση.

Το σύστημα Taxis θα είναι συνδεδεμένο με Ληξιαρχεία δήμων, Μητροπόλεις, το Μητρώο πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών καθώς και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Εξ άλλου περισσότεροι από 360 χιλιάδες φορολογούμενοι χαρακτηρίζονται οφειλέτες αλλά χρωστούν κάτω από ένα ευρώ. Αντίθετα, οκτώ χιλιάδες οφειλέτες οφείλουν πάνω από 84 δισεκατομμύρια.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν καταγραφεί από τα πληροφοριακά συστήματα ΤΑΧΙS και TAXISnet της ΑΑΔΕ.  Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της εφορίας στο β’ τρίμηνο εφέτος ανήλθε σε 3.750.195 φορολογούμενους και από αυτούς οι 367.253 φορολογούμενοι ή ποσοστό 9,79% έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μικρότερα από 1 ευρώ.

Το γεγονός ότι στα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφονται ως «οφειλέτες» πρόσωπα με χρέη κάτω του 1 ευρώ, καταδεικνύει ότι ακόμη και τόσο χαμηλές οφειλές δεν διαγράφονται πάντα από τα πληροφοριακά συστήματα. Αν και, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ποσά οφειλών κάτω από ένα πολύ χαμηλό ύψος δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τις φορολογικές αρχές. Και οι οφειλέτες αυτοί μπορούν να πάρουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, καθώς η νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι το αποδεικτικό αυτό, το οποίο απαιτείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συναλλαγών (π.χ. πωλήσεις ή μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων), δεν χορηγείται μόνον εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30 ευρώ.

 

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος 

Μοιράσου το άρθρο: