H δεύτερη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, θα λάβει τελευταίος το λόγο, πριν από την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η θωράκιση του κύρους των θεσμών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος.

«Αυτή είναι η αποστολή όλων μας και έχουμε την δύναμη, τα όπλα και το κουράγιο για να πετύχουμε και θα πετύχουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμένος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια το κύρος τους έχει πληγεί, αυξάνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, ενώ δήλωσε υπερήφανος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Σκοπός της παρούσας της διακυβέρνησης θα είναι η αναβάθμιση των θεσμών συνολικά έτσι ώστε η δημοκρατία να βρει ένα σύγχρονο αποτύπωμα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα νομοσχέδια που άμεσα κατατίθενται και ψηφίζονται στη Βουλή, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είπε ειδικότερα, ότι προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο, θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια, θεσμικής επανεκκίνησης: για το επιτελικό κράτος, για τη φορολογική διοίκηση και το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ και με διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.

Το Μέρα25 δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, εμείς δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό των κυβερνώντων αλλά για να τον θάψουμε, ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, εκτιμώντας ότι θα αποτύχει η κυβερνητική δημοσιονομική πολιτική και θα επέλθει ρήξη με τον λαό. Ρήξη που θα είναι απόρροια των παροχών που έχουν εξαγγελθεί, σε συνδυασμό με τα υψηλά πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Μέρα25, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πέσει στο 1,5% με 1,6% αλλά θα παραμείνει στο 3,5%

«Θέλουμε να μάθουμε ποιος και γιατί έκλεισε άρον – άρον το θέμα των Σκοπίων, γιατί ο Κοτζιάς βιάστηκε τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ψεύδεται» για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Είχατε πει πως θα ακυρώσετε τη Συμφωνία», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε ότι το θέμα «είναι εθνικό και εξόχως πολιτικό. Όχι απλά νομικό».

Μετά την συζήτηση στη Βουλή υπάρχουν πολλές περισσότερες αποδείξεις για την ορθότητα της προεκλογικής εκτίμησης του ΚΚΕ ότι «η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ», είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Επισήμανε ότι το έδαφος για την ΝΔ είναι «στρωμένο με αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε τρία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και την αποκατάσταση των χαμένων εισοδημάτων, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, ελληνικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ανακτήσουμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και τελικά τη χαμένη κυριαρχία Σχέδιο μέσα από το οποίο θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού», τόνισε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι βαθιά συντηρητική, με λίγο από λαϊκή δεξιά.

Ολόκληρες οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης:

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: