Οι προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων στο Thessaloniki Summit – Επαφές Μητσοτάκη (video)

Συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ και της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διάσκεψης, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Κομβικής σημασίας θέμα στην ατζέντα της Διάσκεψης και των επαφών του πρωθυπουργού, είναι η προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στις συναντήσεις μετείχαν, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία Πρεσπών και τόνισε ότι απο τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν οι ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Κατά πληροφορίες ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τα Σκόπια μαζί με τους υπουργούς του.

“Πολύ εποικοδομητική” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ζάεφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ο κ. Ζάεφ είπε πως εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο προς τη χώρα του όσο και προς την Αλβανία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του για την απόφαση να μην δοθεί στις δύο αυτές χώρες ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, η προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Οι προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων στο Thessaloniki Summit – Επαφές Μητσοτάκη (video)

Στην συνάντηση ΜητσοτάκηΜπορίσοφ, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκάρδια χειραψία και πριν αποχωρήσουν τα τηλεοπτικά συνεργεία είπαν μεταξύ τους πόσο καλοί φίλοι είναι, αναφέρθηκαν στην πρώτη φορά που γνωρίστηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ.

Οι προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων στο Thessaloniki Summit – Επαφές Μητσοτάκη (video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα παρέστη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων, όπου δεσπόζει το γράμμα Μ και η φράση Μεγάλη Μακεδονία σε γαλανόλευκο φόντο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το εμπορικό σήμα θα κατατεθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο και θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα.

Οι προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων στο Thessaloniki Summit – Επαφές Μητσοτάκη (video)

Ταυτόχρονα σημείωσε πως ο ίδιος είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να κατοχυρώσουν μια ενιαία συλλογική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα.

Διπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει ξανά μπροστά και επανακτά τον στρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και ότι το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη, απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη το 2020 με τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών. Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καθήκον να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής, ξεκαθαρίζοντας ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει το δίλημμα «διεύρυνση ή εμβάθυνση»- υπάρχει μόνο περισσότερη Ευρώπη.

Κρίσιμο δείκτη για την επιβίωση του ελληνικού έθνους αποτελεί η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, ώστε η χώρα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει δημογραφική πολιτική και πολιτική εθνικής ασφάλειας και η χώρα “να συνεχίσει να υπάρχει με τον τρόπο που την έχουμε στο μυαλό μας”, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και η Συμεών Τσομώκος ΑΕ.

Αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ευρωζώνη, στον δείκτη της προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον αποτρεπτικό ρόλο, που διαδραματίζει η γραφειοκρατία στην προσέλκυση επενδύσεων. Γνωστοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το δευτερογενές νομοθετικό έργο (υπουργικές αποφάσεις και κοινές υπουργικές αποφάσεις) για την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου.

“Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε μία ενιαία μεταναστευτική πολιτική”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019. “Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δοκίμασε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και η Ευρώπη οφείλει να έχει μια ενιαία πολιτική. “Δεν είναι εύκολο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε” υπογράμμισε. Είπε ακόμα πως η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι προετοιμάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κατευθύνσεις. Μια απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως ανέφερε, είναι “η ανάγκη να υπάρξει ένας αποτελεσματικός, στιβαρός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και επαναπατρισμών σε τρίτες χώρες”.

Απ΄ την πλευρά της, μιλώντας από το βήμα της Διάσκεψης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αφού παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε διάφορα πεδία, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, “που βοηθούν περισσότερους ανθρώπους να ενταχθούν στο παραγωγικό σύστημα και ενδυναμώνουν το οικογενειακό εισόδημα”, μέχρι τις πολιτικές για τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, τόνισε: “ανάπτυξη χωρίς κοινωνικό πρόσημο δεν νοείται. Για εμάς αυτό το κοινωνικό πρόσημο αποτελεί εγγενές στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής και για να παραφράσω ένα όχι απαραίτητα εύστοχο ρητό, εμείς θα εργαστούμε για να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι δείκτες”.

Ένα «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα άνοιξε μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα και την υπογραφή των δεκαέξι διμερών συμφωνιών, επεσήμανε εξάλλου η πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Ζανγκ Κιγιούε, μιλώντας στο συνέδριο Thessaloniki Summit. Η πρέσβειρα της Κίνας χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένη» την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα την οποία επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κίνας σε αυτό το ταξίδι του.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος