«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Θέατρο, μουσική, τραγούδι

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη 19 Αυγούστου, τις παρακάτω εκδηλώσεις στην Αττική, την Αργολίδα, την Αιτωλοακαρνανία και το Ηράκλειο:

Αττική

Γκαλά Μονωδών, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, Αρχαιολογικός χώρος Αφαίας Αίγινας, ώρα 19.30

Προκρατήσεις εδώ

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Θέατρο, μουσική, τραγούδι
Φωτό: digitalculture.gov.gr

Εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν σε μια σειρά μοναδικών γκαλά -με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες- τα οποία αντλούν την θεματολογία τους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Στραβίνσκι, Στράους, Πέρσελ, Γκλουκ, Όφενμπαχ, Ραμώ, Πουλένκ, Μασνέ, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ και Καρρέρ.

Συντελεστές:

Μονωδοί: Βασιλική Καραγιάννη, Άρτεμις Μπόγρη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιάννης Χριστόπουλος

Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

Αργολίδα

Αθηναίων Πολιτεία-από τον Θησέα στον Σόλωνα, από το Εθνικό Θέατρο, Στάδιο του Ιερού του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, ώρα 19.30

Προκρατήσεις εδώ

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Θέατρο, μουσική, τραγούδι
Φωτό: digitalculture.gov.gr

Το έργο Αθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα», διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα κ.ά. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία· τα πλέον ιδεώδη -για την παράστασή τους- «θέατρα».

Συντελεστές:

Μετάφραση-Διασκευή: Γιάννης Λιγνάδης

Ιστορική Τεκμηρίωση-Επιμέλεια: Ανδρονίκη Μακρή

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Κοστούμια / Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Διανομή (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη

Αιτωλοακαρνανία

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, Κάστρο Αντιρρίου, ώρα 20.30

Προκρατήσεις εδώ

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Θέατρο, μουσική, τραγούδι
Φωτό: digitalculture.gov.gr

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «αποτυπώματά» τους τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Οι τέσσερις, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

Συντελεστές:

Τραγούδι: Μπέττυ Χαρλαύτη

Πιάνο: Γιάννης Μπελώνης

Κρουστά: Στέφανος Θεοδωράκης

Ηράκλειο

Οι chórεs της Μαρίνας Σάττι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, Αρχαιολογικός Χώρος Μαλίων, ώρα 19.00

Προκρατήσεις εδώ 

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Θέατρο, μουσική, τραγούδι
Φωτό: digitalculture.gov.gr

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή με μια σειρά συναυλιών σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Σε αυτές τις συναυλίες θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κω και την Κάλυμνο, οκτώ παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια του Lajos Bardos από τον κύκλο Hellasz, καθώς και κομμάτια άλλων χωρών, από αφρικάνικα γκόσπελ μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων.

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι

Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα

Κινησιολογία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη

Συμμετέχουν: 10 μέλη του φωνητικού συνόλου chórεs

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα.

Σημειώνεται, ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και των 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 έως 1,5 ώρα πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: digitalculture.gov.gr

Σχετική είδηση: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Οι εκδηλώσεις που αναβάλλονται λόγω κορονοϊού 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος