Σε πλήρη ετοιμότητα θα παραμείνει προληπτικά ο κρατικός μηχανισμός το Σαββατοκύριακο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στη Μαγούλα και αναστάτωσε την Αττική, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό 4 ατόμων και υλικές ζημιές κυρίως σε ακατοίκητα κτίρια.

Τρία άτομα παραμένουν στα νοσοκομεία μετά το χθεσινό σεισμό στην Αττική: στο Αγλαΐα Κυριακού ένα παιδί για προληπτικούς λόγους και στο ΚΑΤ δύο γυναίκες με κατάγματα οι οποίες πρόκειται να χειρουργηθούν, ενημερώνει το υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, λέγοντας πως όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός. Τόνισαν επίσης, ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ομαλή εξέλιξη του φαινομένου, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας με περίπου 50 μετασεισμούς.

Μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Οπως δήλωσε ο πρόεδρός της Κώστας Μακρόπουλος οι απόψεις συγκλίνουν πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, καθώς και ότι η δόνηση προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του `99. Ακόμη, κάλεσε τους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι και να ακολουθούν μόνο τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων, να αποφεύγουν να παραμένουν κοντά σε ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στα σπίτια τους ή στους χώρους εργασίας να απευθύνονται στους οικείους δήμους, που είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οπως έγινε γνωστό, ζημιές από το σεισμό προκλήθηκαν σε 15 κτίρια στην Αθήνα, στη συντριπτική τους πλειονότητα ακατοίκητα, και ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια, ενώ κατέρρευσε ο ιστορικός ταινιό-δρομος στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά. Κλειστή θα είναι σήμερα η Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι, εξαιτίας των ζημιών που καταγράφηκαν.

Τριάντα κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Αθηναίων καθώς και συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεχίζουν και σήμερα την καταγραφή ζημιών από τη χθεσινή σεισμική δόνηση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια καθώς και στις δημοτικές υποδομές και τον αποκλεισμό σημείων μεγάλης επικινδυνότητας για πεζούς και αυτοκίνητα.

Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, έχει θέσει τον μηχανισμό του δήμου Αθηναίων σε επιφυλακή, ενώ επισκέφθηκε με κλιμάκιο στελεχών του δήμου Αθηναίων, σημεία της πόλης που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Ανοικτή θα παραμείνει σήμερα Σάββατο 20/7 και αύριο Κυριακή 21/7 από τις 8:00 έως τις 14:00 η διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά (Θηβών 78, 4ος όροφος),  προκειμένου να δέχεται αιτήματα πολιτών που επιθυμούν τον έλεγχο του ακινήτου τους.

Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο  213 2123661 στη διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά, έτσι ώστε να ενημερώνονται αναλυτικότερα για τη διαδικασία κατάθεσης του αιτήματός τους.

Την απόλυτη ετοιμότητα, τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των κρατικών και εμπλεκομένων φορέων, που περιλαμβάνει και αυξημένες περιπολίες της αστυνομίας, επισήμαναν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κρατικό μηχανισμό που ανταποκρίθηκε άμεσα και πολύ ικανοποιητικά σ` αυτό το έκτακτο περιστατικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψή του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό για την άμεση κινητοποίηση

Αναστάτωση από τα 5,1R στην Αττική- Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Μοιράσου το άρθρο: