Όπλο κατά του κορονοϊού οι κινητές συσκευές καθαρισμού αέρα

Σε φόβο και τρόμο έχουν μετατραπεί εν μέσω πανδημίας, κλειστοί και μη καλά αεριζόμενοι χώροι, για τους οποίους εξάλλου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν έκανε ιδιαίτερα μνεία μετά την προχθεσινή σύνοδο κορυφής, προτρέποντας τους ευρωπαίους πολίτες να τους αποφεύγουν, συμβάλλοντας έτσι θετικά στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Το ζήτημα του αερισμού των κλειστών χώρων απασχολεί εδώ και καιρό τους ερευνητές και κατασκευαστές συσκευών καθαρισμού αέρα, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εξέλιξη τους, ώστε να μπορούν σε μέγιστο βαθμό να καθαρίσουν πιθανά μολυσμένα αερολύματα.

Για τον λόγο αυτό κυκλοφορούν ήδη στην ευρωπαϊκή αγορά συσκευές καθαρισμού αέρα τις οποίες μπορούν να αγοράσουν με υψηλό κόστος χιλιάδων ευρώ, εστιάτορες, καταστηματάρχες, σχολεία αλλά και ιδιώτες με τους κατασκευαστές να υπόσχονται ότι οι συσκευές φιλτράρουν και καθαρίζουν σχεδόν στο 100% τα πιθανά μολυσμένα αερολύματα.

Σε πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις σχολικές τάξεις 27 μαθητών στις οποίες τοποθετήθηκαν διαφορετικές συσκευές καθαρισμού αέρα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από αυτές, μπόρεσαν να μειώσουν τη συγκέντρωση αερολυμάτων κατά 90% μέσα σε 30 λεπτά της ώρας, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μόλυνσης από ένα εξαιρετικά μολυσματικό άτομο, τους λεγόμενους σούπερ μεταδότες, να μειώνεται σε σημαντικό βαθμό.

Μάλιστα σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει και το Πανεπιστήμιο των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο της Γερμανίας το οποίο έχει δοκιμάσει καθαριστές αέρα δωματίου με φίλτρα κατηγορίας H14, τα οποία εξασφαλίζουν ότι το 99,9 % των σωματιδίων αερολύματος με διάμετρο 0,1 έως 0,3 μικρομέτρων απομακρύνονται από τον αέρα του δωματίου. Ενδεικτικά συνιστάται η χρήση φίλτρων τύπου Η13, Η14 και ULPA καθώς τα φίλτρα σκόνης που χρησιμοποιούνται σε συστήματα εξαερισμού καθαρίζουν μόλις κατά 50% τον αέρα από αερολύματα.

Πάντως οι κατασκευαστές, παρά το γεγονός ότι τα μηχανήματα αυτά παρουσιάζουν υψηλό κόστος, μιλούν για μια χρήσιμη και αποτελεσματική επένδυση που κατ΄ ουσία μπορεί να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς το κόστος αγοράς μασκών για μια σχολική τάξη μεσαίου μεγέθους για έναν μήνα είναι συγκριτικά υψηλότερο από την αγορά μιας συσκευής και δεδομένο ότι η πανδημία του κορωναιού θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να καταπολεμηθεί, η αγορά και τοποθέτηση των ειδικών μηχανημάτων θα λειτουργήσει ευεργητικά.

Οι ερευνητές πάντως συνεχίζουν να τονίζουν ότι ο κλασσικός αερισμός συμβάλει τα μέγιστα στον καθαρισμό των αερολυμάτων από εσωτερικούς χώρους που μπορεί να περιέχουν ιούς, με τις κινητές συσκευές καθαρισμού του αέρα να μην αντικαθιστούν τον ενεργό αερισμό, αλλά να τον συμπληρώνουν.

ΕΡΤ Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος