Φωτό: sos-villages.gr

«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μία οικογένεια». Αυτό είναι το μήνυμα των Παιδικών Χωριών SOS, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. «Η Ελλάδα παραμένει ουραγός της Ευρώπης στην αποϊδρυματοποίηση. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί όχι μόνο βέλτιστη, αλλά κοινή πρακτική», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Όπως επισημαίνεται, στη χώρα μας λειτουργούν περισσότερα από 80 κλειστά ιδρύματα, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, έλεγχο ή παιδαγωγικά κριτήρια ποιοτικής φροντίδας. Ο ιδρυματισμός βλάπτει σημαντικά την ανάπτυξη χιλιάδων ευάλωτων παιδιών και η πανδημία του κορονοϊού κάνει την κατάσταση χειρότερη καθώς αυξάνονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιπτώσεις κακοποίησης στις οικογένειες και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα αναμένονται να καταλήξουν σε κλειστά ιδρύματα.

Τα Παιδικά Χωριά SOS προτάσσουν σε θεσμικούς φορείς την ανάγκη για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην παιδική προστασία, που συνάδουν με την πραγματικότητα προστασίας και ανάπτυξης των παιδιών, τις εξελίξεις παγκοσμίως, τις διεθνείς συμβάσεις και τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, τα Παιδικά Χωριά SOS «στηρίζουν  και ενισχύουν τους δημόσιους φορείς στην απαραίτητη προώθηση της Αναδοχής. Το Πρόγραμμα Στήριξης Δομών Παιδικής Προστασίας και  Αναδοχής, μια σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Φορέα που δημιουργήθηκε με ιδιωτικούς πόρους το 2017, στηρίζει τα παιδιά και τους εργαζόμενους σε 10 δημόσιες δομές παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα και τις Περιφέρειες, σε κρίσιμους τομείς που παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη, όπως η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη των παιδιών και η υποστήριξη και εκπαίδευση των επαγγελματιών σε θέματα προστασίας παιδιών και αναδοχής. Μέσα σε τρία χρόνια, με την υποστήριξη των Παιδικών Χωριών SOS, έχουν αποκατασταθεί σε οικογενειακό περιβάλλον, συνολικά, 200 παιδιά», σημειώνουν οι αρμόδιοι της Οργάνωσης.

Τα Παιδικά Χωριά SOS διαθέτουν επίσης τεχνογνωσία και εμπειρία στη λειτουργία προγραμμάτων, «με στόχο την ενδυνάμωση των οικογενειών για την αποφυγή της διάλυσής τους και της απομάκρυνσης των παιδιών από αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν 15 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ένα Κέντρο Ημέρας ΑμεΑ στην Αλεξανδρούπολη», επισημαίνεται συμπληρωματικά.

Φωτό: mazigiatopaidi.gr

Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Ένα πανελλαδικό δίκτυο προστασίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και οι Έλληνες Πρόσκοποι ενώνοντας τις δυνάμεις τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εκτός των τακτικών ενημερώσεων των μελών τους, οι φορείς θα αναλάβουν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Η  Ένωση «Μαζί για το Παιδί» είναι καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 21:00, δίπλα σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, μέσω της υπηρεσίας της συμβουλευτικής γραμμής 115 25, στην οποία απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, δίνοντας κατευθύνσεις για τη σωστή διαχείριση μίας δύσκολης κατάστασης .

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εκδώσει τον Οδηγό πρωτογενούς πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και εκφοβισμού από το ΣΕΠ «Υπεύθυνα Χωρίς Φόβο», καθώς και το Εγχειρίδιο «Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας».

Σχετική είδηση: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο


Πηγές: sos-villages.gr/  mazigiatopaidi.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: sos-villages.gr/ mazigiatopaidi.gr

Μοιράσου το άρθρο: